Ryba po grecku

na 4 porcje potrzeba :

– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1/4 selera
– 1 puszka pomidorków w puszce
– 2 cebule
– sól,pieprz
– 1/2 cytryny
– 4 filety z dorsza/mintaja/morszczuka
– 2 łyżki masła klarowanego
– 3 liście laurowe
– 5 kulek ziela angielskiego
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Wykonanie :
– warzywa obrać i jak ktoś umie to pokroić “w zapałkę ” , a jak ktoś nie umie , albo mu się nie chce bawić , to zetrzeć na tarce na grubych oczkach , do jednej miski : marchew , seler , pietruszkę
– cebule pokroić w kostkę
– w brytfannie rozgrzać masło , wrzucić cebule , smażyć 3 minuty
– dorzucić starte warzywa i łyżkę koncentratu pomidorowego  , smażyć 5 minut
– wlać pomidorki z puszki , do pustej puszki wlać wody do polowy , wymieszać i wlać ta wodę do brytfanny
– wycisnąć sok z cytryny do brytfanny
– wrzucić 3 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego,posolić , popieprzyć  , przykryć pokrywką , dusić pół godziny , co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło
– jak warzywa będą miękkie  to wyłączyć gaz , jeśli będzie się przypalać i nadal będzie twarde ,  dolać 1/4 szklanki wody i na małym ogniu dusić dalej

– ryby  posolić , popieprzyć , pozawijać każdy filet  w folię aluminiowa ( na każdą porcję dać pół łyżki masła klarowanego ) , upiec w piekarniku (180 stopni przez 20 minut )

– sos i ryba muszą wystygnąć .
– zimny sos położyć na talerzu , na niego kłaść kawałki ryby i wcinać . Ja jeszcze lubię sobie wycisnąć kawałek cytryny i pokropić po całości

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*