Kurczak lub kaczka duszona w gruszkach z zasmażanymi na maśle brukselkami i brukwią

Potrzeba dla 4 osób  :

– 2 piersi z kurczaka/kaczki
– 2 nogi z kurczaka/kaczki
– 3 gruszki
– 2 cebule
– szklanka wody z kranu
– 4 ząbki czosnku
– sól , pieprz
– brukiew / kalarepa
– 2 łyżki tłuszczu
– łyżka majeranku
– szczypta estragonu

wykonanie:
– włączyć i rozgrzać piekarnik do 180 stopni
– w brytfannie/dużej patelni rozgrzać tłuszcz
– mięso posolić i popieprzyć
– położyć mięso na rozgrzanym tłuszczu i smażyć na średnim ogniu po  około 10 minut z jednej strony
– obrócić mięso i dodać obrane i pokrojone jak kto umie  cebulę i czosnek, smażyć 10 minut
– gruszki pokroić byle jak , dorzucić do brytfanny, wlać szklankę wody
– dodać majeranek  , przykryć pokrywką
– włożyć do piekarnika i piec godzinę
– mięso wyjąć na talerz , gruszki z cebulą i czosnkiem zmiksować blenderem ręcznym na gładki sos , jak będzie za rzadki to chwilę go pogotować żeby nadmiar wody odparował.

– brukiew/ kalarepę cienko obrać , pokroić w plastry , ugotować w osolonej wodzie przez 6 minut
– odcedzić na sitku
– na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić brukiew/kalarepę , smażyć z obu stron po 5 minut , posypać szczypta estragonu

– brukselki wziąć z “ZESTAW PODSTAWOWY WARZYWNY

uwagi :
– tak jak kupimy kurczaka/ kaczkę to wycinamy piersi i nogi . Z korpusu i skrzydeł robimy rosołek . Nic się nie marnuje 🙂
– brukiew ciężko dostać w sklepie, (ja kupuję na ryneczku od rolnika ) , można zamiast niej  użyć kalarepy

🙂 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*