Potrzeba dla 2-3 osób :
– 1/4 patisona
– 1 papryka
– 1 kalarepa
– 1 cebula
– 1/2 cukinii ( jak jest duża to 1/3 )
– 1 marchewka
– 2 łyżki masła klarowanego , lub innego tłuszczu
– 200g ( mały słoiczek ) koncentratu pomidorowego
– 2 kiełbasy
– 3 liście laurowe
– 5 kulek ziela angielskiego
– sól , pieprz
– tymianek, bazylia
Wykonanie :
– patisona obrać ze skórki , wydłubać łyżką i wyrzucić miąższ z pestkami , pokroić w kostkę
– paprykę przekroić na pół , gniazdo nasienne wyrzucić , pokroić w kostkę
– kalarepę obrać i pokroić w kostkę
– cebulę obrać i pokroić jak kto umie
– cukinię obrać ( jeśli jest młoda to nie obierać , tylko dobrze umyć ) , pokroić w plastry 1cm grubości i palcami wypchnąć ze środka miąższ z pestkami ( który wyrzucamy)
– kółka cukinii pokroić w kostkę
– marchewkę obrać i pokroić w kostkę
– kiełbasę pokroić jak kto chce/umie
Wykonanie :
– pokrojoną cukinię , patisona,kalarepę ,marchewkę wrzucamy do garnka
– zalewamy zimna wodą , tyle , żeby tylko zakryło warzywa
– dodajemy liście laurowe i ziele angielskie , sól , pieprz i gotujemy
– na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
– wrzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy około 5 minut , mieszając co jakiś czas
– następnie dorzucamy przesmażoną kiełbasę do gotujących się warzyw
– na patelnię dokładamy łyżkę tłuszczu
– wrzucamy cebulę z papryką i smażymy około 5 minut
– dodajemy koncentrat pomidorowy , mieszamy i zasmażamy około 5 minut i dorzucamy do garnka z warzywami
– dorzucamy 2 gałązki tymianku i 2 gałązki bazylii ( a jeśli nie mamy świeżych to po łyżeczce suszonych )
– gotujemy 15 minut
uwagi :
– młoda cukinia , jeśli nie ma wytworzonych wyraźnych pestek może być krojona bez usuwania miąższu ( bo go w zasadzie nie posiada :p )
– można użyć tylko cukinii, albo tylko patisona
– jeśli ktoś chce danie bezmięsne , to pomija kiełbasę , ale radziłbym dodać do garnka ze dwie łyżki tłuszczu ( masła klarowanego , lub oleju kokosowego )
Smacznego 🙂