Leczo z patisona,cukinii i kalarepy

Potrzeba dla  2-3 osób :
– 1/4 patisona
– 1 papryka
– 1 kalarepa
– 1 cebula
– 1/2 cukinii ( jak jest duża to 1/3 )
– 1 marchewka
– 2 łyżki masła klarowanego , lub innego tłuszczu
– 200g ( mały słoiczek )  koncentratu pomidorowego
– 2 kiełbasy
– 3 liście laurowe
– 5 kulek ziela angielskiego
– sól , pieprz 
– tymianek, bazylia

Wykonanie :

– patisona obrać ze skórki , wydłubać łyżką  i wyrzucić miąższ z pestkami , pokroić w kostkę
– paprykę przekroić na pół , gniazdo nasienne wyrzucić , pokroić w kostkę
– kalarepę obrać i pokroić w kostkę
– cebulę obrać i pokroić jak kto umie
– cukinię obrać ( jeśli jest młoda to nie obierać , tylko dobrze umyć ) , pokroić w plastry 1cm grubości i palcami wypchnąć ze środka miąższ z pestkami ( który wyrzucamy)
– kółka cukinii pokroić w kostkę
– marchewkę obrać i pokroić w kostkę
– kiełbasę pokroić jak kto chce/umie

Wykonanie :
– pokrojoną cukinię , patisona,kalarepę ,marchewkę wrzucamy do garnka
– zalewamy zimna wodą , tyle , żeby tylko zakryło warzywa 
– dodajemy liście laurowe i ziele angielskie , sól , pieprz  i gotujemy 
– na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
– wrzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy około 5 minut , mieszając co jakiś czas
– następnie dorzucamy przesmażoną kiełbasę do gotujących się warzyw
– na patelnię dokładamy łyżkę tłuszczu  
– wrzucamy cebulę z papryką i  smażymy  około 5 minut
– dodajemy koncentrat pomidorowy , mieszamy i zasmażamy około 5 minut i dorzucamy do garnka z warzywami
– dorzucamy 2 gałązki tymianku  i 2 gałązki bazylii ( a jeśli  nie mamy  świeżych to po łyżeczce suszonych ) 
– gotujemy 15 minut

uwagi :
– młoda cukinia , jeśli nie ma wytworzonych wyraźnych pestek może być krojona bez usuwania miąższu ( bo go w zasadzie nie posiada :p ) 
– można użyć tylko cukinii, albo tylko patisona
– jeśli ktoś chce danie bezmięsne , to pomija kiełbasę , ale radziłbym dodać do garnka ze dwie łyżki tłuszczu ( masła klarowanego , lub oleju kokosowego )

Smacznego 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*