Proste, szybkie , jednogarnkowe danie
Potrzeba :
– 2 garści zestawu warzywnego podstawowego
– 1 cebula
– 1-2 ząbki czosnku
– pół szklanki mleka kokosowego
– 1 filet z dorsza
– sól,pieprz
– łyżka masła klarowanego
Wykonanie :
– dorsza lekko posolić i popieprzyć
– cebulę i czosnek obrać i pokroić jak kto umie
– na patelni rozgrzać masło
– wrzucić cebulę z czosnkiem i smażyć około 3 minut , zamieszać po drodze ze dwa razy
– dodać ugotowane warzywa, zamieszać
– wlać mleko kokosowe
– lekko posolić i popieprzyć
– położyć na wierzch dorsza
– przykryć pokrywka
– zmniejszyć ogień
– gotować 12 minut
– ostrożnie podnieść pokrywkę żeby się nie poparzyć
– wyłożyć rybę z warzywkami na talerz
uwagi:
– jeśli będziecie mieć za duży ogień pod patelnią to mleko szybko odparuje i potrawa zamiast się dusić zacznie się przypalać . Dolejcie wtedy jeszcze trochę mleka
– do dekoracji użyłem kwiatów mięty , można jej też dorzucić do duszonej potrawy jeśli ktoś lubi takie połączenia ( ja lubię , Asia trochę mniej )
Smacznego 🙂