Leberka , czyli w膮trobianka na carpaccio w buraczk贸w z ” grzankami “

Jedziemy dalej z buraczkami 馃檪 Jedno z naszych ulubionych 艣niada艅 馃檪 Lebera + buraczki marynowane w occie balsamicznym , to jest wspania艂e po艂膮czenie . 呕eby by艂o jeszcze sympatyczniej wszystko posypane jest moimi ulubionymi grzankami . Ale nie z chlebka , tylko
ze s艂oniny 馃榾 Zawsze jak wytapiam s艂onin臋 , czy sad艂o , to osobno oddzielam t艂uszcz  i skwarki . Ca艂a procedura wytapiania dla +- 5 kg t艂uszczu trwa ze 4 godziny na bardzo ma艂ym ogniu . Po wytopieniu , kiedy ju偶 skwarki zrobi膮 si臋 z艂ote , trzeba poczeka膰 ze dwie godziny , a偶 troch臋 przestygnie . Mi si臋 kiedy艣 nie chcia艂o czeka膰 …. sitko si臋 zapad艂o samo w sobie i stopi艂o ( niby  siatka by艂a metalowa , ale boki plastikowe i by艂o – ups !  :p ) . Skwarki zostawiam na sitku , a偶 przestan膮 kapa膰 t艂uszczem , przesypuj臋 do miski i wk艂adam do lod贸wki . Potem tylko wyjmuj臋 misk臋 z lod贸wki i posypuj臋 sobie takimi  chrupi膮cymi “grzankami ” wszelkiego rodzaju sa艂atki 馃檪

Ju偶 kiedy艣 podawa艂em ten przepis , jest tylko zmodyfikowany o dodanie ” grzanek ” 馃檪
przepis podwa艂em  W TYM MIEJSCU  

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*