Medaliony cielęce z cukinią i pomidorami , duszone na szałwiowym maśle

Proste danie , można zrobić na jednej patelni , za jednym razem . Cielęcina wiele czasu nie potrzebuje , “żeby dojść ” 🙂 A cukinia , zwłaszcza jak jest młoda , to nawet na surowo można ją jeść , więc też długiej obróbki termicznej nie potrzebuje . Jedyną trudność jaką tu widzę , to mięso . Raz , że cielęcina tania nie jest , dwa czasami
ciężko dostać w sklepie , trzy jakość tej cielęciny . Najlepszy byłby schab cielęcy . Mięso to pokryte jest błoną , trzeba odciąć ją  wszędzie  , żeby mięso zostało “czyste ” . Także trochę roboty z przygotowaniem może być . Ale  … nie lękajcie się ! jeśli kogoś przerasta cena cielęciny , lub nie chce mu się bawić w obieranie mięsa z błon , to zawsze może użyć polędwiczki wieprzowej . W tym zestawie będzie smakować tak samo pysznie 🙂

Potrzeba na jedną porcję : 
– 150 – 200 gram  cielęciny lub polędwiczki wieprzowej
– kilka plastrów cukinii , około centymetrowej grubości  
– 1/2 cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 1 pomidor
– gałązka świeżej szałwii
– sól, pieprz
– 2 łyżki masła klarowanego

Wykonanie :
– cebulę i czosnek obieramy , kroimy jak kto potrafi , ja kroję w plastry
– pomidora myjemy i kroimy w plastry , jak jest średni , to na 4 plastry
– cielęcinę obieramy z błon i kroimy w centymetrowe plastry ( jeśli używacie polędwiczki wieprzowej , to  nie musicie błony odcinać , wystarczy pokroić w plastry )
– pokrojone mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa , nie za mocno , tak ,żeby jeszcze raz zwiększyło swoją objętość na desce
– bierzemy patelnię , kładziemy na kuchence , zapalamy gaz i chwilę czekamy aż będzie gorąca
– na gorącą suchą patelnię układamy plastry mięsa
– po jakiejś minucie dodajemy łyżkę tłuszczu
– smażymy minutę , obracamy na drugą stronę
– smażymy mięso minutę i zdejmujemy  na chwilę z patelni , na jakiś talerzyk, czy miseczkę
– na pustą patelnię po mięsie wrzucamy cukinię , cebulę i czosnek
– dodajemy łyżkę tłuszczu , zasmażamy z 2 minuty , mieszamy , zasmażamy jeszcze z minutę
– dorzucamy usmażone mięso , oraz pokrojonego pomidora  , na patelnię ,gdzie mamy warzywa
– lekko solimy , pieprzymy , dodajemy szałwię
– mieszamy i przykrywamy pokrywką
– dusimy 3-5 minut ( zależy jakie chcecie mieć mięso i jak bardzo miękką cukinię , ja wolę lekko twarde , dlatego krótko duszę )
– podnosimy pokrywkę i przekładamy nasze gotowe danie na talerz

Uwagi :
– dlaczego na suchą gorącą patelnię kładziemy mięso ? , ano dlatego , że nic nie będzie pryskać i nie poparzycie się gorącym tłuszczem
– najłatwiej “klepie się mięso ” jeśli robi się to przez kawałek folii spożywczej , lub woreczek do żywności . Kładziemy  plaster mięsa , na niego kładziemy kawałek folii i klepiemy tłuczkiem . Daje to taki efekt , że mięso nie przykleja się do tłuczka

2 komentarze

  1. Smakowity obiad, podsunąłeś mi idealny pomysł, już wiem co będę jadła w niedzielę:)))

  2. to był DOSKONAŁY obiad 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*