Dorsz pieczony z tymiankiem cytrynowym i pomidorami z młodą kapustą

Wczoraj pisałem o młodej kapuście , dziś też będzie kapusta . Wiecie , jak poznałem moją żonę to
dziwiłem się jak ona potrafi łączyć różne rzeczy .. Kiedyś byliśmy na wycieczce w miejscowości Kurnik ( ładny park mają i zameczek , w ogóle fajnie tam jest ) . Po południu poszliśmy na rynek na obiad . I moje szczęście składa zamówienie zdumionej kelnerce : poproszę  dorsza panierowanego , z pyzami , wszystko polane sosem pieczeniowym i kiszona kapusta do tego . Także mój tygrysek fantazję kulinarną ma nie od dziś . Dlatego zrobiłem dla niej pieczone dorsze z gotowaną młodą kapustą , odgrzaną na smalcu i posypaną skwarkami . Jeśli dla kogoś to jest zbyt śmiałe połączenie , to można gotowaną kapustę skropić klarowanym masełkiem . Młoda kapusta , ku mojemu zdziwieniu naprawdę nieźle smakuje z takim dorszem 🙂 ,
Dodam jeszcze na koniec , że to jest szybki i prosty obiad .  Ryba “się sama robi ” , a kapustę miałem ugotowaną z poprzedniego dnia , tylko ją odgrzałem na patelni z tłuszczem

Potrzeba na dwie porcje :
– 2 ładne płaty dorsza
– 1 pomidor
– kilka łyżek masła klarowanego
– garść tymianku cytrynowego ( tymianek może być zwykły , a skropić ryby ćwiartką cytryny )
– sól , pieprz
–  1/2 młodej kapusty i kilka łyżek smalcu lub masła klarowanego

Wykonanie :
– włączamy piekarnik i ustawiamy na 170 stopni
– bierzemy naczynie żaroodporne ( lub jakąś blaszkę , albo brytfanne )
– dajemy ze dwie łyżki masła na dno i staramy  posmarować nasze naczynie do zapiekanie ( ryba się nie przyklei , a jeśli już , to  przynajmniej nie aż tak :p
– dorsze posypujemy z każdej strony solą i pieprzem
– układamy w naczyniu w którym będziemy zapiekać
– pomidor  kroimy na cząstki lub plastry i po równi układamy na każdym  płacie ryby
– posypujemy świeżym tymiankiem
– przykrywamy pokrywką ( albo owinąć folią aluminiową )
– pieczemy 20 minut ( jak duże , grube filety to 25 minut )
– w tym czasie można przygotować sobie kapustę , zrobiłem ją  tak samo jak TU 
– wyjmujemy naczynie  z pieca , przekładamy ryby na talerz i dodajemy kapustę, ze smalcem , lub z masłem 🙂

Uwagi :
– oczywiście zamiast kapusty możecie dać co chcecie 🙂  czy jakąś sałatkę zrobicie , czy inne gotowane warzywa dacie 🙂

                       SMACZNEGO !

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*