Zasmażane warzywka z salcesonem i żółtkiem

Potrzeba na jedną porcję :
– 1/2  marchewki
– 1/2 pietruszki
– mały kawałek selera
– 1 cebula
– kawałek dyni wielkości dłoni
– kilka plastrów czarnego salcesonu
– 1 jajko
– szczypta estragonu lub czosnku niedźwiedziego ( jedno i drugie w każdym markecie jest )
– 1-2 łyżki masła klarowanego, lub dowolnego smalcu
– sól,pieprz 

Wykonanie :
– marchew , pietruszkę i seler obrać
– pokroić jak kto woli/umie – krążki , paski , półkrążki etc.
-cebulę obrać i pokroić jak kto umie
– dynię obrać ze skóry , pokroić w paski/kawałki , żeby nie były za grube
– na patelni rozgrzewamy tłuszcz
– na gorącą tłuszcz ostrożnie wrzucamy warzywa
– smażymy około 5 minut , co jakiś czas mieszamy
– dodajemy , sól, pieprz  i zioła
– wlewamy  1/3  szklanki zimnej wody z kranu
– przykrywamy na 2 minuty
– podnosimy pokrywkę , próbujemy , jak jest dla Ciebie za twarde, to przykryj pokrywką , zmniejsz ogień i jeszcze z 3 minuty poczekaj
– warzywa przekładamy na talerz , kładziemy obok salceson
– bierzemy jajko , oddzielamy białko od żółtka , jak jest problem z tematem to tu jest  INSTRUKCJA ODDZIELENIA ŻÓŁTEK 
– po co żółtko ? kładę ja na gorących warzywach , rozwalam widelcem i mieszam . Żółtko robi za naturalny sos . Bardziej mi to smakuje niż majonezy,ketchupy,musztardy, czy inne sosy 🙂

Uwagi:
– dynię mam z piwnicy , zrobiłem sobie zapas na zimę , ale widziałem min. w tesco , że jeszcze dynie są dostępne w sprzedaży 
– jeśli macie mała patelnię to nie wrzucajcie wszystkich warzyw na raz , bo jak będziecie mieszać to będzie wam wypadać z patelni i będziecie mieli brudno na kuchence ( a Asia nie lubi jak jest brudno po moich zabawach w kuchni :p )

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*