Porcja dla 2 osób
– 3- 4 sowy
– 3 jajka
– 4 buraki upieczone w folii TU
– pół cebuli
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 2 łyżki
oliwy z oliwek
– sól , pieprz
– 2 łyżki masła klarowanego
Wykonanie :
Sałatka z buraczków:
– buraczki obrać z foli, obrać z łupiny
– zetrzeć na tarce
– cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do buraczków
– wlać ocet, oliwę
– doprawić sola i pieprzem
– zamieszać
Sowy :
– bierzemy tylko kapelusze , dokładnie myjemy
– zostawiamy na sicie na 10 minut blaszkami w dół żeby woda odciekła
– grzyby solimy i pieprzymy z obu stron
– jajka wybijamy do głębokiego talerza/miski , solimy , pieprzymy i mieszamy widelcem lub rózgą aż się zrobi jednolita konsystencja
– sowy wkładamy po kolei do jajka , obracamy , żeby jak najwięcej jajka zostało na grzybach
– na dużej patelni rozgrzewamy masło
– kładziemy grzyby w jajku na rozgrzany tłuszcz
– smażymy po około 3-4 minuty z każdej strony
– następnie polewamy grzyby resztą jajka jaka nam została , smażymy minutę , obracamy i jeszcze z minutę
Grzyby na talerz , sałatka obok i MNIAM MNIAM :)))
Uwagi :
– nogi sowy wykorzystuję do zupy grzybowej , miksuję je blenderem z częścią wywaru , jeśli akurat nie robię zupy to mrożę je
– buraki trę na tarce o dużych oczkach , bo takie lubię , ale można śmiało na małych oczkach , żeby były drobne i delikatne , kwestia gustu
– doprawiam octem , ale można użyć połowy cytryny , jak kogoś ocet razi
Smacznego 🙂
Ufff a już się przeraziłam, że te fruwające sowy!!! 😀