Potrzeba :
– 3 szklanki siemienia lnianego
– 2 szklanki obranych nasion słonecznika
– 1 szklanka migdałów
– maszynka do mielenia mięsa
Wykonanie :
– nasiona wymieszać w jakiejś misce
– uszykować maszynkę do mięsa
– powoli wsypywać mieszankę
– zmielić i zamieszać
po zmieleniu zostawić na godzinę żeby lekko panierka odetchnęła i przesypać do szczelnego naczynia , np słoika
uwagi :
– jeśli migdały kupiliśmy nieobrane to trzeba je najpierw obrać . Migdały wsypać do rondelka , zalać wrzątkiem , tak żeby je zakryło. Przykryć pokrywką , poczekać 5 minut. Odcedzić wrzątek , zalać migdały zimną wodą i po kolei każdego migdała wyciskać palcami ze skórki ( łatwo schodzi ) . Potem odłożyć na sitko żeby woda odciekła , a następnie wysypać na ręcznik papierowy żeby wchłonął resztkę wody , żeby migdały mielić suche