Potrzeba na jedną porcję :
– kawałek świeżego dorsza
– garść płatków migdałów
– 3 łyżki masła klarowanego
– 2 topinambury
– garść warzyw z zestawu warzywnego ( przepis TU )
– sól, pieprz
Wykonanie :
– topinambury umyć i ugotować przez 20-25 min w lekko osolonej wodzie ( ja nie obieram skórki )
– wyjąć żeby lekko przestygł i odparował
– dorsza posolić i popieprzyć
– na talerzyku wysypać migdały
– położyć na migdałach rybę , lekko nacisnąć , obrócić na drugą stronę , lekko nacisnąć , posypać migdałami , żeby jak najwięcej się przykleiło do ryby
– rozgrzać na patelni łyżkę masła
– położyć delikatnie dorsza i smażyć rybę na średnim ogniu około 5 minut ( tak żeby się ładnie migdały zrumieniły , ale jeszcze nie zaczęły przypalac 🙂 )
– obrócić delikatnie na drugą stronę ( najlepiej jakąś szerszą łopatką do mięsa )
– smażyć około 4 minut
– topinambur pokroić w plastry
– na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła
– smażyć plastry z każdej strony po 2 minuty
– lekko osolić i popieprzyć
– rybę i topinambur przełożyć na talerz , a na patelni na której smażyliśmy talarki odsmażamy gotowane warzywa , dodając jeszcze łyżkę masła