Tortille gryczane

Eloszka!
Taka by艂a wczoraj kolacyja 馃檪 Czyli w臋gle na noc.

Poniewa偶 nie jemy z Asi膮 jajek, trzeba si臋 troch臋 pogimnastykowa膰 z wszelkimi plackami. Niekoniecznie, mo偶na zrobi膰 fajne rzeczy bez jajek. To jest ciasto zrobione na bazie lekko podfermentowanej kaszy gryczanej. Tutaj ca艂膮 robot臋 robi
mleko kokosowe w艂asnej produkcji. Zawsze lubi艂em takie jad艂o – bierzesz w r臋k臋 i idziesz dalej. Czasami lubi臋 sobie przypomnie膰 jak to si臋 kiedy艣 nad ranem 偶ywi艂em w Poznaniu. Gdy wraca艂em ostatnim nocnym, lub pierwszym dziennym autobusem do domu :p Zdrowo mo偶e i nie by艂o, ale za to jak weso艂o :d

A! bankowo zaraz kto艣 podniesie larum, “艂o Matko Bosko! w paleolicie nie mieli folii amelinowej!”

Ano.. jak i kompa, telefonu, a nawet (cho膰 ci臋偶ko w to uwierzy膰) pr膮du 馃檪
Zreszt膮 nie trzeba ich zawija膰 w foli臋, zawin膮艂em tylko 2 z sentymentu. Po prostu bior臋 je w r臋ce i jem nad talerzem, brudz膮c wszystko w oko艂o, staraj膮c si臋 trafi膰 w talerz 馃榾

Potrzeba na 4-5 plack贸w 

– 150 g bia艂ej kaszy gryczanej 
– 150 ml wody
– 150 ml mleka kokosowego
– 3 艂y偶ki smalcu
– s贸l
– folia aluminiowa 
Farsz:

– 2 marchewki

– 1 pietruszka
– 1 cebula
– 1 z膮bek czosnku
– 100 g pieczarek 
– 2-3 艂y偶ki musztardy 
– s贸l, pieprz
– 艂y偶ka smalcu 
Wykonanie:

PLACKI:
– kasz臋 p艂uczemy – zalewamy wod膮 z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie 
– wsypujemy kasz臋 do naczynia (ja lubi臋 litrowe s艂oiki)
– zalewamy wod膮, mieszamy
– zostawiamy tak na 7 godzin (ja robi臋 to oko艂o 11 rano. Wystarczy zabra膰 s艂oik do pracy i zala膰 wod膮, zakr臋ci膰 偶eby ni膰 nie ula膰 i wr贸ci膰 z nim do domu)
– po tym czasie lekko sol臋 i miksuj臋 blenderem na g艂adk膮 mas臋
– ca艂y czas miksuj膮c dodaj臋 lu藕ny smalec (u mnie s艂oik ca艂y czas stoi obok kuchenki a nie w lod贸wce i jest lu藕ny) 
– powoli wlewam mleko kokosowe (ca艂y czas blenduj臋)
– odstawiam na kilka minut (w tym czasie podsma偶am warzywa)
– rozgrzewam patelni臋 z odrobin膮 t艂uszczu (tyle, 偶eby lekko t艂uste by艂o)
– sma偶臋 placki po 4-5 min z ka偶dej strony 
WARZYWA:
– marchew, pietruszk臋 obieram i kroj臋 w cienkie paski (jak mi si臋 nie chce, to tr臋 na tarce)
– cebul臋 i czosnek obieram i kroj臋 w kostk臋
– pieczarki kroje na 4 cz臋艣ci 
rozgrzewam na du偶ej patelni t艂uszcz i sma偶臋 
– najpierw cebul臋 z czosnkiem przez 2-3 minuty
– dorzucam warzywa i podsma偶am 2-3 minuty
– dodaj臋 pieczarki i podsma偶am 2-3 minuty
– lekko sol臋 i pieprz臋 
– przykrywam pokrywk膮 na 2 minuty 
– placki rozk艂adamy na desce
– smarujemy musztard膮
– nak艂adamy po 2-3 艂y偶ki farszu
– zawijamy tak, 偶eby z do艂u by艂 zamkni臋ty (czyli taki p贸艂 krokiet)
– AM! 馃榾 
Smacznego ! 馃檪 

One Comment

  1. Anonimowy

    Co艣 pysznego!

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*