Dziś przepis na chlebuś, najlepszy jaki może być! dlaczego? bo jest z pyrami! Rewelacja na węglowodanową kolację. My z Tygrysem uwielbiamy go lekko posmarować szmalcem, położyć małosolnego ogórka i mniam mniam mniam! Chleb jest przepyszny, robi się szybko, no i NIE MA JAJEK. Także dla mojej hashimoto żony jak znalazł 🙂
Wykonanie:
– ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito, żeby odciekły
– drożdże kruszymy do jakiejś miski
– dodajemy miód i mieszamy aż się drożdże rozpuszczą
– ziemniaki ubijamy na puree
– dodajemy wodę, sól i mąkę gryczaną
– mieszamy dokładnie i przykrywamy ściereczką/ręcznikiem płóciennym
– odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 min żeby ciasto lekko wyrosło
– foremkę wykładamy papierem do pieczenia
– zagniatamy (mieszamy) ciasto i umieszczamy w foremce
– wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut
– gdy czas się skończy sprawdzamy patykiem od szaszłyka, czy ciasto jest wilgotne i się klei do kijka (jak jest suchy i czysty – wyjmujemy chleb)
– od razu obracamy formę do góry nogami
– ostrożnie odklejamy papier
– chleb odkładamy na jakąś kratkę, żeby odparował i nie zrobił się wilgotny (może być np. kratka z piekarnika)
UWAGA!
Wiesz, że napisałem ebooka z chlebami i pastami?
SPRAWDŹ! ? http://www.ajwendieta.pl/produkt/ebook-bezglutenowe-chleby-i-pasty-pawel-jackowski/
Witam!
Ile mniej więcej tej mąki gryczanej, gdyż nie jest to napisane? 🙂
Pozdrawiam
300 g mąki gryczanej 🙂
A czy można mąkę gryczana z tego przepisu zastąpić np.: orkiszową?