Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

Siema 馃檪
Mia艂y by膰 ma艂e tartaletki, ale dosta艂em foremki do mufinek zamiast do tart. W takim razie zrobi艂em babeczki 馃檪
Lekko zmodyfikowa艂em sw贸j przepis na
sp贸d, o to, 偶e teraz dodaj臋 wod臋 z parzenia daktyli, 艂atwiej mi si臋 formuje spody:)
Do dekoracji u偶y艂em owoc贸w kt贸re mia艂a “babcia” na straganie, czyli jagody, maliny, czere艣nie.
Nic nie wkurza cz艂owieka bardziej (chyba, 偶e kamyk w bucie lub te艣ciowa), ni偶 trafienie pestki podczas zajadania si臋 smako艂ykiem. Dlatego ka偶d膮 czere艣ni臋 naci膮艂em z jednej strony i czubkiem no偶a wyd艂uba艂em pestk臋. Zrobi艂em tak dlatego, 偶e przeci臋t膮 stron膮 k艂ad艂em na babeczce i nie by艂o wida膰 馃檪 je艣li u偶y艂bym drylownicy, mia艂bym 艣lady, a tak, 艂adnie wygl膮da, wystarczy ogonek wywali膰 馃檪

Przepis na oko艂o 10 kruchych babeczek

  • 200g wi贸rk贸w kokosowych
  • 80g daktyli 
  • 2 艂y偶ki oleju kokosowego
  • 3 banany
  • 1/2 cytryny
  • 2 艂y偶eczki 偶elatyny
  • ma艂e pude艂ko malin
  • ma艂e pude艂ko jag贸d
  • 10 szt. czere艣ni 
  • 10 listk贸w mi臋ty 
Wykonanie:
  • zagotowujemy wod臋 w czajniku
  • wlewamy wrz膮tek do szklanki (do wysoko艣ci 1/4) i czekamy a偶 troch臋 wystygnie, w tym czasie 
  • daktyle wk艂adamy do jakiej艣 miski/pude艂ka odpornego na wysok膮 temperatur臋
  • zalewamy wrz膮tkiem tylko tyle, 偶eby zakry艂o daktyle
  • przykrywamy pokrywk膮 i czekamy 2 minuty
  • dodajemy olej kokosowy
  • miksujemy blenderem na g艂adk膮 mas臋
  • dodajemy wi贸rki kokosowe i mieszamy r臋k膮 (mo偶na pocz膮tkowo 艂y偶k膮, bo to troch臋 ciep艂e b臋dzie) a偶 masa si臋 dobrze po艂膮czy
  • do szklanki z gor膮c膮 wod膮 wsypujemy 偶elatyn臋, mieszamy i zostawiamy na chwil臋, w tym czasie 
  • bierzemy foremki do mufinek 
  • nak艂adamy po 2 艂y偶ki ciasta na foremk臋 
  • do jakiej艣 miski wlewamy troch臋 ciep艂ej wody
  • maczamy w wodzie palce i wygniatamy ciastem foremk臋 (do艣膰 mocno, 偶eby si臋 dobrze sklei艂o)
  • tak uszykowane foremki wk艂adamy na godzin臋 do zamra偶arki 
  • w tym czasie obieramy banany
  • wk艂adamy je do jakiego艣 naczynia, dolewamy wod臋 z 偶elatyn膮
  • wyciskamy sok z cytryny
  • blendujemy na g艂adk膮 mas臋 
  • wk艂adamy do lod贸wki 
  • w tym czasie szykujemy owoce 
  • jagody zalewamy zimn膮 wod膮, p艂uczemy i odcedzamy na sitku
  • czere艣nie p艂uczemy i no偶ykiem nacinamy z jednej strony i czubkiem no偶a wyd艂ubujemy pestk臋
  • malin si臋 nie myje, trzeba przejrze膰 tylko czy jak膮艣 nie jest popsuta
  • wyjmujemy foremki z ciastem
  • ostro偶nie ma艂ym no偶em oddzielamy rant foremki od ciasta
  • przek艂adamy foremk臋 “do g贸ry nogami” na swoj膮 d艂o艅 i delikatnie wyduszamy z foremki
  • uzyskujemy gotowe foremk臋 z ciasta
  • wyjmujemy mas臋 bananow膮
  • powinna ju偶 by膰 lekko st臋偶a艂a, ale jeszcze nie zamieniona w form臋 sta艂膮, jak jest wodnista, to jeszcze na 10 min do lod贸wki w艂o偶y膰
  • mas臋 bananow膮 rozmiesza膰 r贸zg膮 i nak艂ada膰 do 2-3 wysoko艣ci babeczek
  • na wierzch nak艂ada膰 owoce 
  • dekorowa膰 mi臋t膮
  • je艣li zosta艂o masy bananowej to sobie w艂o偶y膰 do jakiej艣 szklanki i b臋dzie fajny deser 
Uwagi:
  • foremki do mufinek dosta艂em silikonowe z “pepko” 10 z艂 za 10 sztuk – s膮 rewelacyjne :p 

4 komentarze

  1. Anonimowy

    o. jEST TO DO ZROBIENIA. tYLKO u艣ci艣lilabym, kiedy si臋 robi ciasto, kiedy mas臋 bananow膮 馃槈

  2. 馃檪 przecie偶 napisa艂em krok po kroku jak to zrobi膰 馃檪 w czasie gdy robimy ciasteczka moczy si臋 偶elatyna. Gdy ju偶 sko艅czymy foremki wyk艂ada膰 ciastem szykujemy mas臋 bananow膮 馃檪

  3. Anonimowy

    Uwielbiam Twoje przepisy 馃榾 w艂a艣nie zrobione babeczki ch艂odz膮 si臋…a偶 偶al nie spr贸bowa膰, ale na noc nie jadam heh. ci臋偶ko bedzie zasn膮膰 <3

  4. :)) ciesz臋 si臋

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*