“Hamburger” wieprzowo-jarzynowy

Eloszka 馃檪
Ostatnio mam faz臋 na kotlety mielone z warzywami , tym razem
jako imitacja hamburgera . Nie chcia艂o mi si臋 piec 偶adnych pseudo bu艂ek , po prostu mi臋so + warzywa jest w艂o偶one  mi臋dzy dwoma du偶ymi li艣膰mi sa艂aty  , jak si臋 艂adnie chwyci , to mo偶na szamia膰 . A 偶e si臋 cz艂owiek lekko mo偶e ubabra膰 ? C贸偶 , jedz膮c zwyk艂膮 bu艂臋 z mi臋sem , warzywami i sosem , te偶 si臋 mo偶na ubabra膰 :), taki urok fastfoodu . Szybko jesz-szybko si臋 pobrudzisz :p Oczywi艣cie , mo偶na zje艣膰 kulturalnie no偶em i widelcem i wtedy jest szansa , 偶e spodnie b臋d膮 czyste , jak kto woli , tak je . Nie da艂em ani “keczapu” , ani majonezu, po prostu sosem winaigrette pola艂em warzywka , przykry艂em kotletem i os艂oni艂em przed z艂ym 艣wiatem  li艣ciem sa艂aty ;]

Potrzeba na 10 kotlet贸w :
– 1 kg surowego boczku
– 0.2 kg surowej szynki
– 3 marchewki – oko艂o 200 gram
– 2  pietruszki – oko艂o 100 gram
– 1 cebula – oko艂o 100 gram
– 1/2 szklanki m膮ki kokosowej – oko艂o 50 gram ( przepis TU )
– 5 z膮bk贸w czosnku
– s贸l , pieprz
– maszynka do mielenia mi臋sa
– 2 艂y偶ki smalcu

Sa艂atka na 1 hamburgera :
– 2 li艣cie sa艂aty ( da艂em strz臋piast膮 )
1/2 pomidora – oko艂o 100 gram
–  1/4 og贸rka zielonego – oko艂o 50 gram
– plaster cebuli – ja da艂em czerwon膮
– 2 艂y偶ki sosu winaigrette – przepis   W TYM MIEJSCU 

Wykonanie : 
– marchewk臋 , cebul臋 ,czosnek  i pietruszk臋 obra膰
– pokroi膰 warzywa w mniejsze kawa艂ki  偶eby 艂atwiej wchodzi艂y do maszynki i 偶eby 艂atwiej je by艂o mieli膰
– boczek i szynk臋  pokroi膰 w mniejsze kawa艂ki
– czosnek obra膰
– pod maszynk臋 pod艂o偶y膰 misk臋 / naczynie
– mielimy boczek
– mielimy szynk臋
– potem mielimy czosnek i cebul臋
– a na koniec marchewk臋 i pietruszk臋
– dodajemy  m膮k臋 kokosow膮
– dodajemy troch臋 soli i pieprzu
– dobrze wymiesza膰 r臋kami przez minimum minut臋
– spr贸bowa膰 , jak ma艂o s艂one lub pieprzne , to doprawi膰
– formujemy w r臋kach 10 kulek
– ka偶d膮 kulk臋 k艂adziemy na stole i sp艂aszczamy r臋k膮 , 偶eby by艂 okrag艂y/owalny kotlet
– bierzemy patelni臋 , k艂adziemy na zapalon膮 kuchenk臋 i rozgrzewamy
– na such膮 gor膮c膮 patelni臋 k艂adziemy kotlety ( powinny ze 3-4 na raz wej艣膰 )
– dodajemy 艂y偶k臋 smalcu
– sma偶ymy 5 minut
– obracamy na drug膮 stron臋
– sma偶ymy 5 minut
– zmniejszamy ogie艅  na minimum  , przykrywamy pokrywk膮 i dusimy 5 minut
– szykujemy li艣膰 sa艂aty na talerzu
– kroimy pomidora w plastry i k艂adziemy na sa艂acie
– kroimy og贸rka w plastry i k艂adziemy na pomidorach
– na wierzch k艂adziemy plaster cebuli , rozk艂adaj膮c go na kr膮偶ki

– polewamy sosem winaigrette
– k艂adziemy kotlet
– przykrywamy sa艂at膮
– przebijamy kijkiem od szasz艂yka , 偶eby wszystko nie pospada艂o
– zajadamy pyszny obiadek :)) 

Uwagi :
– opr贸cz tego , 偶e mo偶na si臋 ubabra膰 przy jedzeniu , to uwag nie mam :ppp

Uszykowany do zmielenia boczek i szynka i obrane marchewki ( jedn膮 zjad艂em :p )

One Comment

  1. Anonimowy

    U nas dzi艣 go艣ci艂y na stole. Bez m膮ki kokosowej, ale z mieszank膮 mielonego siemienia, chia i pestek dyni. Na sa艂acie, z pomidorem, cebul膮 i kiszonym og贸rkiem i plastrem boczku polane domowym sosem czosnkowym. Najlepsze burgery EVER! Ala

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*