Wątróbka z kaczki , duszona z cukinią z włoszczyzną w estragonie

Eloszka !
Żebyście nie myśleli , że my się tylko dziczyzną odżywiamy , dziś będzie tani obiad :p . Za kilka złotych za kilogram  dostałem wątróbkę z kaczki 🙂 Tak sobie patrzyłem na warzywa , których teraz mamy full i w mieszkaniu i w piwnicy ,no to trzeba je zużywać .Wątróbka jest podsmażona wstepnie z
cebulą , Gdy już się ścięła , dorzuciłem cukinię , doprawiłem i chwilę poddusiłem . Na osobnej patelni podsmażyłem na maśle klarowanym marchewkę z pietruszką i pod koniec dorzuciłem trochę suszonego estragonu , Obiad dosłownie za kilka groszy , bo najdroższa w tym wszystkim była łyżka masła :p

Potrzeba na dwie porcje : 
– 0.3 kg wątróbki drobiowej ( ja użyłem kaczej )
– 1 cebula
– 1 cukinia , wielkości ogórka szklarniowego
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– łyżka smalcu
– łyżka masła klarowanego
– sól, pieprz
– 1 płaska łyżka majeranku
– 1 płaska łyżeczka estragonu

Wykonanie : 
– cebulę obrać i pokroić jak kto umie , ja pokroiłem w półksiężyce
– cukinię umyć , przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce
– marchew i pietruszkę obrać , pokroić w kawałki , ja pokroiłem w takie większe słupki
– bierzemy patelnię , rozgrzewamy na kuchence
– wrzucamy wątróbkę
– po jakiejś minucie dodajemy łyżkę smalcu ( może być masło klarowane )
– przykrywamy pokrywką ( żeby nam połowy kuchni i nas samych gorący tłuszcz nie opryskał )
– po jakiś 2 minutach minimalizujemy gaz , lub przestawiamy patelnię obok ,  na wyłączony palnik
– podnosimy pokrywkę , przewracamy wątróbkę szczypcami/szpachtułką/łyżką  na drugą stronę
– dorzucamy cebulę
– przykrywamy i wstawiamy na palnik na średni płomień
– po jakiś 2 minutach podnosimy pokrywkę i dorzucamy pokrojoną cukinię
– dodajemy trochę soli ,pieprzu i majeranku
– przykrywamy pokrywką , ustawiamy mały płomień i dusimy 7-10 minut
– w tym czasie rozgrzewamy druga patelnię
– wrzucamy na nią pokrojoną  marchew z pietruszką
– dodajemy łyżkę masła
– zasmażamy około 5 minut na średnim ogniu ( co jakiś czas zamieszajcie )
– dajemy trochę soli, pieprzu i estragon
– przykrywamy pokrywką i dusimy z 5 minut

Uwagi :
– na talerzu układamy wątróbkę z cebulą i cukinią i obok kładziemy podsmażoną włoszczyznę
– tłuszczu można oczywiście dać trochę więcej :p ja daję ze dwie łyżki smalcu jak smażę wątróbkę
– wszystko rzucam na suche gorące patelnie , żeby tłuszcz nie pryskał

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*