Mini kebab z pietruszkowym pesto i szaszłyczkami warzywnymi

Potrzeba na 4 porcje :
Mini kebab :

– 0.5 kg mięsa mielonego ( ja mielę sam w domu , głównie wieprzowinę : łopatkę,albo karkówkę )
– 2 średnie cebule
– 4 ząbki czosnku 
– sól, pieprz
– łyżka tymianku
– 2 łyżki tłuszczu 
– 8 patyczków do szaszłyków

Pietruszkowe pesto – przepis TU
 
Szaszłyki :
– 16 rzodkiewek
–  25 brukselki
– 2 papryki
– 1 marchewka
– 8 patyczków do szaszłyków
– sól , pieprz
– czosnek niedźwiedzi 1 łyżka ( może być zwykły  )

Wykonanie :
Mini kebab :
– cebulę i czosnek obrać
– pokroić jak kto umie
– bierzemy patelnię , stawiamy na kuchence i zapalamy gaz 
– na patelnię dajemy łyżkę tłuszczu 
– na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę z czosnkiem , smażymy około 2-3 minut
– mięso mielone wrzucić do miski 
– na mięso rzucamy przesmażoną  cebulę z czosnkiem ( patelni nie myć ! )
– dodajemy sól, pieprz , tymianek
-mieszamy trochę drewnianą łyżką , żeby sobie łapek nie poparzyć od gorącej cebuli i czosnku
– jak trochę zamieszamy , to już można łapkami mieszać
– mieszać równo i uczciwie !
– jeśli wydaje się wam , że dobrze wymieszaliście , to zróbcie tak :
– mięso zbierzcie dłonią razem i mając je w ręce z wysokości około 30 cm ciśnijcie w miskę ( drugą łapką trzymajcie miskę , bo pofrunie :p ) , jak masa uderzając w dno miski trzyma się ” w kupie ” to jest dobrze wymieszane . Ja tak rzucam kilka razy
– jak juz masa mielona jest ścisła , to urywam kawałki i formuje kulki wielkości piłeczki tenisowej
– kulkę mięsa biorę w rękę i drugą ręką pomagając formuję kształt walca
– biorę patyczek od szaszłyka i przekuwam wzdłuż mięsa
–  brudną patelnię po cebuli przetrzeć kawałkiem ręcznika papierowego , żeby była czysta
– patelnia na kuchenkę – gaz – 1 łyżka tłuszczu- rozgrzać
– kłaść ostrożnie kebaby na gorący tłuszcz 
– smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony

Szaszłyki :
– jeśli ktoś praktykuję Podstawowy zestaw warzywny to brukselkę pewnie ma gotową w lodówce , jeśli nie , to brukselkę ugotować w lekko osolonej wodzie przez 8 minut
– marchewkę obrać i pokroić w krążki
– paprykę pokroić na kawałki wielkości brukselki
– rzodkiewkę umyć i poobcinać liście
– bierzemy patyczek i po kolei nabijamy każdy składnik
– gotowe szaszłyczki smażymy
– bierzemy dużą patelnie , rozgrzewamy z łyżką tłuszczu
– dajemy szaszłyczki
– obsmażamy z każdej strony po 2 minuty
– lekko solimy i pieprzymy
– posypujemy czosnkiem
– wlewamy 1/4 szklanki wody z kranu 
– przykrywamy pokrywką
– dusimy 7 minut

Uwagi :
– najlepiej usmażyć najpierw kebaby i na tej samej patelni przesmażyć szaszłyczki . Jak będziecie dusić szaszłyczki, to dorzucacie kebaby , przykrywacie i razem się wszystko zagrzeje
– można też wszystko od razu położyć na jakiejś blaszce i upiec w piekarniku , ale takie z patelni podduszone są według mnie lepsze

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*