Kotlety mielone z warzywami z patelni

Pozwolę sobie znowu sucharskim żartem   , trzymcie się :p  : 

Do rzeźnika wchodzi facet i krzyczy od progu : 
– jezd mielone ??! 

– MIELIM  !! 
– dobra , to ja poczekam … 
–  WCZORAJ MIELIM !! ………..

Obiad z cyklu ” takie tam mielone  .. ” 😛 .Lubimy mielone z Asia , wszelkiego rodzaju , z wszelkiego mięsa . Bo to się łatwo formuję , szybko smaży , łatwo z masy mielonej porobić kilka  obiadów . A to z części się gotowane pulpety zrobi , a to z części usmaży mielone , lub wrzuci się masę do szynkowaru , żeby mieć wędlinkę na śniadanka. Zawsze wychodziłem z założenia , że : 
– dobry mielony nigdy nie jest zły !

Potrzeba na 1 porcję :

–  1 lub dwa kotlety mielone – z TEGO przepisu
– 1 marchewka
– 1 łodyga selera naciowego
– 4 ząbki czosnku
– 1/4 papryki
– 1/2 pak choi ( kapusta chińska , jest czasami w warzywniakach )
– 1 czerwona cebula
– 1 łyżeczka estragonu
– 2 łyżki tłuszczu – ja dałem smalec , ale można dać masło klarowane
– sól , pieprz 

Wykonanie :
–  marchewkę obrać i pokroić jak kto umie , ja pokroiłem długie paski
– seler naciowy przepłukać pod bieżącą wodą i pokroić na ukos w paski
– cebulę i czosnek obrać
– cebulę pokroić w krążki ,a czosnek zostawić w ząbkach
– paprykę pokroić w paski
– na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu
– położyć kotlety
– smażyć po 3 minuty z każdej strony
– zdjąć kotlety z patelni ( np. na talerz na który później będziecie sobie nakładać )
– na patelnię dać łyżkę tłuszczu
– wrzucić warzywa
– smażyć 4-5 minut ( zamieszać po drodze ze dwa razy :p )
– bierzemy szklankę , nalewamy z kranu 1/4 wody
– wodę wlewamy na patelnie do warzyw
– dodajemy estragon
– solimy i pieprzymy
– na wierzch kładziemy te dwa usmażone wcześniej kotlety
– przykrywamy pokrywką
– zmniejszamy ogień
– dusimy  około 10 minut
– podnosimy pokrywkę
– przekładamy zawartość patelni na talerz

Smakówa !

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*