Potrzeba na jedną porcję :
– 1/4 brokuła
– 3 jajka
– 10 oliwek ( ja uwielbiam czarne )
– 5 pomidorków koktailowych lub 1 zwykły
– pół cykorii
– cebula czerwona
– 1/2 avokado
– 1/3 szklanki sosu winaigrette , przepis TU
– 1/4 papryki
Wykonanie :
– w garnek nalać dwa litry wody , dodać łyżkę soli i zagotować
– brokuł pokroić/porozdzielać na “różyczki “i powrzucać do wrzątku
– gotować 7 minut
– w drugim garnku nalać zimnej wody i przełożyć gorące brokuły do zimnej wody , żeby szybko wystygły
– po 2 minutach wyjąć brokuł na sitko na kilka minut , niech odcieknie nadmiar wody
– pomidorki koktailowe płuczemy w zimnej wodzie , kładziemy na desce i kroimy na połówki ( jak są duże , to na ćwiartki )
– cebulę obieramy i kroimy 2-3 plastry
– avokado : albo obieramy ze skóry np. obieraczką do warzyw lub nożykiem , albo przekrawamy na pół i łyżeczką wydłubujemy po kawałku miąższ
– z cykorii odcinamy centymetr od korzenia , jest najbardziej gorzkie ( ja to zjadam – mój przysmak 😀 )
– rozdzielamy palcami poszczególne listki cykorii
– paprykę kroimy na pół , potem na ćwiartki i po wyrzuceniu gniazda nasiennego kroimy paprykę w kostkę , lub paseczki
– na talerzu układamy wszystkie składniki , tak jak kto umie/ma fantazję/ jak się komu podoba
– wyjmujemy ze słoika oliwki i dodajemy na wierzch
– gotujemy jajka poszetowe przepis TU i kładziemy na wierzch
– polewamy sosem
Uwagi :
– korzeń brokuła obieram nożem , tak żeby był ładny biały i nie było tej zdrewniałej skóry , kroję w kawałki i gotuję – bardzo smaczny jest 🙂