Kapusta z grzybami

Tak dla 10 osób na wigilię potrzeba  :
– 1,5  kg kapusty kiszonej

–  0.7kg  mrożonych grzybów ( dałem po trochu każdych które zebrałem jesienią )
– 2 garści suszonych grzybów ( suszyłem też wszystkie razem , bez segregacji )
– 4 średnie cebule
– 5 liści laurowych , 8 kulek ziela angielskiego
– sól, pieprz
– 2 czubate łyżki tłuszczu ( ja dałem smalec )
– 80ml ( niecałe pół szklanki ) białego wina ( wytrawne lub półwytrawne, może być takie za 8-10 zł , byle nie jabol :p  )

Wykonanie :
– zaczynamy od tego , że kilka godzin wcześniej wyjmujemy grzyby z zamrażarki , żeby się rozmroziły ( proponuję od razu na sito je położyć , pod sito podłożyć talerz , żeby zebrać ten sok , który później wlać do gotującej się kapusty
–  w czajniku gotujemy wrzątek
– do garnuszka wsypujemy dwie garści grzybów i zalewamy dwoma szklankami wrzątku  
– kapustę partiami wyjmować z wiadra/garnka/siatki na deskę i kroić nożem , żeby nie były takie długie nitki ( bo później cały obrus wigilijny ktoś nam upaprze )
– pokrojoną kapustę wrzucić do dużego garnka , zalać zimną wodą ( wody wlać tyle żeby tylko przykryło kapustę )
– podpalić gaz , postawić garnek z kapustą na średnim ogniu
– dodać liścia laurowego i ziela angielskiego, trochę soli i pieprzu 
– gotować 30 minut
– dolać suszone grzyby razem z wodą w której się moczyły
– gotować dalej kolejne 30 minut
– w tym czasie obrać cebulę i pokroić w kostkę
– na patelni rozgrzać połowę tłuszczu
– wrzucić cebulę i smażyć około 5 minut , żeby lekko się przesmażyła , tak na złoty kolor
– cebulę dodać do gotującej się kapusty
– a tą brudną patelnię , postawić ponownie na gaz ( nie dawać tłuszczu na razie ! )
– grzyby wrzucić na rozgrzaną patelnie
 – poczekać z minutę , aż większość wody odparuje
– teraz dodać łyżkę tłuszczu na patelnie
– poczekać minutę i zamieszać ( najlepiej jakąś łopatką szeroką drewnianą/ plastikową , bo się lekko klei do patelni :p )
– smażyć około 5 minut 
– dolać do grzybów wino
– przykryć pokrywką
– dusić 2-3 minuty
– zawartość patelni przelać do garnka z kapustą
– zamieszać
– gotować 30 minut
– spróbować i doprawić solą i pieprzem

Uwagi:
– jeśli w którymkolwiek momencie będzie tak mało wody w garnku z kapustą , że się zacznie nie daj Boże przypalać , to dolać pół szklanki zimnej wody 
– broń Boże nie przykrywać garnka z gotującą kapustą ! ma sobie spokojnie nadmiar wody odparowywać 
– grzybów może być oczywiście WIĘCEJ  ( ja dałem jeszcze więcej :p ) , ale może być też trochę mniej 
– kapusta  MA  być  KISZONA  , nie kwaszona ( bo to syf i oszustwo jest ) . Jeśli komuś się nie chce samemu kisić, albo nie ma już gdzie ( bo w pokojach kiełbasy wiszą , szynki i całą chatę mam już zawaloną :p ) , to się kupuje . Ja kupuję od dziadka na ryneczku. koleś kisi absolutnie wszystko ! i kapustę i ogórki i pomidory , marchew, szparagi , czosnek , buraki i wiele więcej . Wykrzykuje na cały rynek , że ma towar “primo sort ” i zawsze da coś spróbować i zaiste , pyszne rzeczy robi .
– można kapustę z grzybami  mrozić ( najlepiej w małych porcjach )
– po świętach można przerobić kapustę na bigos :d

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*