Zimowe szparagi i przegląd jesieni

Potrzeba  dla 2 osób:

– 3 skorzonery ( ja mam z działki , widziałem że są w Almie )
– 1 papryka
– 1 cebula
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– 1 czarna rzepa
– 1 kalarepa
– kilka ząbków czosnku
– sól, pieprz
– tymianek 1 gałązka , szałwia 1 gałązką (jak ktoś nie ma to nie daje 😛 )
– 2 – 4  łyżki masła klarowanego ( zależy ile tłuszczu wsiąknie w warzywa )
– wyciśnięty sok z połowy cytryny 

– Marchew , pietruszkę obrać
– cebulę , czosnek obrać
– kalarepę , rzepę  obrać
– wszystkie warzywa + paprykę pokroić w plastry
– skorzonerę obrać
– ugotować skorzonerę w osolonej wodzie z sokiem z cytryny , gotować około 8 minut
– na patelni rozgrzać łyżkę masła
– wrzucić część warzyw ( wszystkie na raz raczej nie wejdą 😛 )   
– smażyć kilka minut , pomieszać
– posolić , popieprzyć , dodać ziół
– przykryć
– dusić 5 minut
– to samo zrobić z reszta warzyw
– warzywa położyć na talerz , obok ułożyć skorzonerę 

Uwagi :
– warzywa pokrojone w plastry zajmują dużo miejsca na patelni , ale ładniej wyglądają i szybciej się smażą , ja smażę  od razu na dwóch patelniach jednocześnie
– skorzonera mocno brudzi ręce i trochę się klei  , osoby wrażliwe na takie cuda niech używają rękawiczek
– do takich warzywek ja jadłem kiełbasę , a Asia miała metkę cebulową , ale pasują też jajka/jajecznice, wszelkie ryby itd

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*