Potrzeba dla jednej osoby :
– 1/4 kalarepy
– 1/4 rzepy ( ja dałem czarną rzepę )
– mały kawałek dyni
– 1/2 avokado
– 2 pomidorki koktailowe
– plaster czerwonej cebuli
– 2 łyżki smalcu lub masła klarowanego
Wykonanie :
– makrelę obrać ze skóry i z ości
– rzepę i kalarepę umyć i obrać , pokroić jak kto umie ( łatwiej się smaży jak jest w kawałkach wielkości kciuka, w plastrach za to ładniej na talerzu wygląda 🙂 )
– z dyni odkroić plaster , obrać skórę , wydłubać miąższ , pokroić w kawałki
– połówkę avokado obrać i pokroić jak kto chce ( ja lubię paski 🙂 )
– pomidorki koktailowe pokroić na pół , jak są duże , to na 4 części
– rozgrzać patelnię z łyżka smalcu
– smażyć albo po kolei rzepę , kalarepę , dynię , jeśli macie w plastrach , albo wrzucić wszystko razem jeśli macie pokrojone w kawałki
– smażyć 5-8 min
– dolać wody 1/4 szklanki z kranu , przykryć pokrywką
– dusić 3 minuty
– warzywa przełożyć na talerz , obok ułożyć pomidorki , avokado , makrelę i posypać cebulą
Uwagi :
– avokado nie trzeba obierać , można ostrożnie wydłubać łyżką i do tak uzyskanej ” miseczki ” włożyć makrelę 🙂