Zupa rybna , kokosowo-dyniowa

Potrzeba dla 4-5 porcji
– 1/2 l rosołu (przepis TU )
– 0,3 kg filetów z dorsza ( lub innej ryby )
– kawałek dyni ( mniej więcej wielkości dłoni )
– 1/2 l mleka kokosowego ( przepis TU )
– pół marchewki
– pół pietruszki
– 1 centymetr imbiru
– 3 ząbki czosnku
– 1 pigwa  
– szczypta kurkumy 
-sól , pieprz

Wykonanie :
– wlać do garnka rosół
– dolać mleko kokosowe 
– marchew i pietruszkę obrać ,pokroić w kostkę
– imbir obrać , drobno pokroić
– pigwę umyć i zetrzeć na tarce
– czosnek obrać i pokroić w plasterki
– z dyni odciąć skórę i pokroić w kostkę
– warzywa dorzucić do garnka , gotować 20 minut 
– rybę oczyścić z łuski , pokroić w kawałki wielkości pół palca i dodać do zupy
– dodać kurkumę , sól i pieprz
– gotować 5 – 10  minut

Uwagi :
– rosół miałem świeżo zrobiony , więc użyłem  warzyw z rosołu
– jako ryby użyłem dorsza , bo zostały mi kawałki po wczorajszym obiadku Asi
– jak ktoś nie ma pigwy , to wycisnąć sok z jednej cytryny
– to czarne pływające na wierzchu , to nie jest majeranek :p ,to czosnek niedźwiedzi

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*