Wędzona makrela z duszonymi warzywami

Dziś będzie mega sycące śniadanie na dobry start z rana . Po takim śniadanku będzie dużo energii i sił ;] . Głównymi warzywami w takich śniadaniach które robię Asi są marchew i pietruszka . Jednak nic nie stoi na przeszkodzie żeby dorzucić jeszcze
innych warzyw i wszystko to razem udusić na masełku klarowanym ( albo tłuszczu który został po pieczeniu kaczki lub gęsi .. mniam mniam ;p ) . Z doprawieniem jest podobnie , zawsze daję sól , pieprz i czosnek . Zmieniam tylko aromat . Raz dam wiesiołka, raz rozmaryn , innym razem tymianek , albo szałwię ( zazwyczaj to czego więcej rośnie na balkonie :p

Porcja dla 2 osób :
– 1 wędzona makrela 
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– 1 cykoria
– 1 czerwona cebula
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła klarowanego 

Wykonanie :
– makrelę obrać , usunąć ości
– marchew i pietruszkę obrać i pokroić, jak kto umie/chce  na kawałki
– cebule i czosnek obrać i pokroić na plastry
– cykorię pokroić na pół wzdłuż , jak jest bardzo duża to jeszcze raz na pół
– na  patelni rozgrzać masło
– wrzucić warzywa, smażyć 5 minut , co jakiś czas zamieszać
– wlać 1/3 szklanki wody na patelnie i przykryć , dusić 5 minut
– warzywa ułożyć na talerzu jak kto umie , na wierzch położyć kawałki wędzonej makreli

uwagi :
– można smażyć na dowolnym tłuszczu ( masło, smalec , olej kokosowy , słonina )
– w tym konkretnym przypadku użyłem też  jako przyprawy wiesiołka , ale można też  śmiało dać inne zioło , rozmaryn bardzo ładnie się tu komponuje , z czarnuszką też jest ciekawie
– jak ktoś nie lubi cykorii , to niech jej nie daje , albo doda świeżej papryki

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*