Potrzeba na 10 placków
– 2 średniej wielkości jabłka
– 8 łyżek wiórków kokosowych
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej/skrobi
– kilka kropel olejku waniliowego lub odrobina ziarenek z wanilii
– 2 jajka
– 2 łyżki masła klarowanego ( albo oleju kokosowego 🙂 )
Wykonanie :
– jabłka umyć i zetrzeć do miski na tarce na grubych oczkach
– do miski wybić 2 jajka
– dodać wiórki kokosowe , pomieszać
– dodać mąkę ziemniaczaną, wanilię/aromat waniliowy
– dobrze wymieszać
– rozgrzać na patelni masło
– dużą łyżką nakładać ciasto na patelnię , lekko każdego przyklepać od razu po położeniu , żeby nadać kształt placka
– smażyć na średnim ogniu kilka minut z każdej strony , aż będą ładne – złote
Uwagi :
– pierwszy raz spróbowałem wykorzystać odpad jaki mi zostaje przy produkcji mleka kokosowego , robię go dość dużo i zawsze te wytłoki wiórków wyrzucałem . Tym razem położyłem na blaszce , wysuszyłem i użyłem do placków , efekt jest bardzo dobry , w plackach nie dominuje kokos, ale jest wyczuwalny 🙂
– do placków użyłem smażonych śliwek ( zostały mi jak robiłem tartę kokosową z musem śliwkowym )
– można zjeść takie placuszki z sałatką owocową
– same bez niczego też są smaczne 🙂