Placuszki jabłkowo-kokosowe

Potrzeba na 10 placków
– 2 średniej wielkości jabłka
– 8 łyżek wiórków kokosowych
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej/skrobi
– kilka kropel olejku waniliowego lub odrobina ziarenek z wanilii
– 2 jajka
– 2 łyżki masła klarowanego ( albo oleju kokosowego 🙂 )

Wykonanie :
– jabłka umyć i zetrzeć do miski  na tarce na grubych oczkach
– do miski wybić  2 jajka
– dodać wiórki kokosowe , pomieszać
– dodać mąkę ziemniaczaną, wanilię/aromat waniliowy
– dobrze wymieszać
– rozgrzać na patelni masło
– dużą  łyżką nakładać ciasto na patelnię , lekko każdego  przyklepać od razu po położeniu , żeby nadać kształt placka
– smażyć na średnim ogniu kilka minut z każdej strony , aż  będą ładne – złote

Uwagi :
– pierwszy raz spróbowałem wykorzystać odpad jaki mi zostaje przy produkcji mleka kokosowego , robię go dość dużo i zawsze te wytłoki wiórków wyrzucałem . Tym razem  położyłem na blaszce , wysuszyłem i użyłem do placków , efekt jest bardzo dobry , w plackach nie dominuje kokos, ale jest wyczuwalny 🙂  
– do placków użyłem smażonych śliwek ( zostały mi jak robiłem tartę kokosową z musem śliwkowym )
– można zjeść takie placuszki z sałatką owocową
– same bez niczego też są smaczne 🙂 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*