Omlet kokosowy z duszonymi warzywami

Potrzeba dla jednej osoby :
– 3 jajka
– 2 kieliszki ( 50ml )  mleka kokosowego ( przepis TU )
– 3 łyżki mąki kokosowej
– 2 garści gotowanych warzyw ( z TEGO przepisu )
– pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 2 łyżki masła klarowanego

Wykonanie :
–  cebulę i czosnek obrać , pokroić jak kto potrafi
– rozgrzać na patelni łyżkę masła
– dorzucić cebulę z czosnkiem , smażyć 2 minuty
– dodać gotowane warzywa , smażyć chwilę ( z 2-3 minuty)
– wlać kieliszek mleka kokosowego
– posolić , popieprzyć , przykryć , dusić 5 minut

W czasie jak warzywa się duszą szykujemy omlet :
– jajka wybić na głęboki talerz
– posolić , popieprzyć
– widelcem mocno mieszać , tak z minutę , a nawet dwie
– mieszając cały czas dolać kieliszek mleka kokosowego
– dosypać mąki kokosowej
– dobrze pomieszać
– rozgrzać patelnię z płaską łyżką masła klarowanego
– na gorący tłuszcz wylać masę jajeczną
– zmniejszyć ogień , przykryć pokrywką , smażyć aż się zetnie omlet ( nie będzie nic na nim pływać/ruszać się )
– omlet  przełożyć na talerz , na niego przełożyć duszone warzywka

Uwagi :
– można patelnię z omletem , zamiast przykrywać pokrywką ,  włożyć ma kilka minut do piekarnika , wtedy zacznie rosnąć i jak ciasto wyglądać 
– ja osobiście nie przykrywam omletu pokrywką , smażę na małym ogniu , tak długo żeby się ściął , ale tak nie do końca , bo jak położę na niego gorące warzywa to i tak się białko zetnie na wierzchu 🙂
– miałem kilka plasterków boczku , więc go przesmażyłem z czosnkiem i cebulą i dodałem warzywa . Ale możnaby dać i kiełbasę albo łososia , albo zrobić same warzywa . W każdej opcji będzie bardzo dobre : )

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*