Karkówka wędzona na świeżym szpinaku

Potrzeba na jedna porcję :
– garść liści szpinaku
– jeden pomidor
– pół czerwonej cebuli
– 100 g wędzonej karkówki  (lub innej wędliny )
– sos winaigrette ( przepis TU )

Wykonanie :

– szpinak opłukać i osuszyć na sitku
– cebulę obrać i pokroić w plastry
– pomidora umyć i pokroić w cząstki/plastry – jak kto umie
– szpinak położyć na talerzu , na niego pomidorki , położyć cebulę
– polać sosem winaigrette
– na wierzch położyć plastry wędliny

Uwagi :
– jest to dość lekkie śniadanie ( przynajmniej dla faceta :p ) , ja to zrobiłem jako przystawkę przed obiadem
– wędliny można użyć dowolnej , ja daje swoja , którą sam robię, najlepiej kupić od dobrego rzeźnika , taka która nie kosztuje 12 zl , ale minimum 25 , wtedy jest szansa ze będzie dużo szynki w szynce :p Bo niestety jesli koszt surowego mięsa to około 15 zł + zrobienie, czas , transport itd. to taka szynka musi dużo kosztować.
Jako ciekawostkę podam ,ze jak sam robię wędzonki , to koszt gotowego wyrobu to około 38 zl za  SUROWIEC  , nie doliczam do tego prawie dwóch tygodni czasu jakie potrzeba na zrobienie tego … także niestety dobre żarcie  MUSI kosztować 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*