Czarna polewka – czernina

Przepis na 4-5 porcji :

– Litr rosołu  (przepis TU ) i z tego rosołu ze dwie marchewki , jedna pietruszka, kawałek selera
– pół kilograma wątróbki drobiowej
– garść suszonych moreli
– garść suszonych śliwek
– 250ml mrożonej krwi z kaczki
– 1 cytryna
– sól , pieprz 

Wykonanie :
– wątróbkę umyć w zimnej wodzie, odsączyć na sitku i pokroić na takie kawałki , żeby się później  na łyżce zmieściły
– do garnka wlać rosół
– dorzucić wątróbkę
– suszone owoce pokroić  na połówki  i dorzucić do garnka
– gotować 15 minut
– warzywa z rosołu pokroić w kostkę i dorzucić do garnka
– gotować 5 minut
– wyłączyć gaz
– wycisnąć sok z cytryny do garnka 
– dodać zamrożoną krew
– włączyć ogień i leeeeciutko podgrzać , żeby się nie zagotowało
– doprawić solą i pieprzem

Uwagi : 
– To jest wersja ekspresowa 🙂 ja to zrobiłem chyba w 15 minut , w zasadzie po kolei szybko wrzucałem , bo już nie mogłem się doczekać aż sobie naleję na talerz :p
– normalnie jak mam czas to jeszcze dorzucam serca i żołądki i gotuje je w rosole aż będą miękkie i wtedy dodaje warzywa, owoce, krew
– czernina najlepiej smakuje na drugi dzień , jak już warzywa, owoce i mięso już “przejdzie smakiem “
– można ta zupę śmiało mrozić
– daję dużo podrobów i warzyw , bo lubię gęstą , pożywną zupę

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*