Cukinie duszone na maśle

Cześć 🙂

Dziś piątek, piąteczek, po ostatnim piątkowym daniu pojawiły się komentarze, że w ten piękny dzień rozpoczynający weekend mogło by być coś bez mięsa. No to proszę 🙂 Takie postne wiktuały 😀
Wczoraj pokazywałem Wam jak wykorzystuję dary działkowe przy okazji Pieczeni z Rostbefu. Dzisiaj na śniadanko cukinie duszone na maśle. Ingrediencje, oczywiście z naszej działeczki, bez nawozów, oprysków i Bóg wie czego. Działkowicze po sąsiedzku nie stosują nawozów, sami mnie uczyli i pilnują tego, żeby warzywa były jak najbardziej naturalne. Jeden z “dziadków” powtarza mi:

– Panie Pawle, nie przejmuj się tak! Jak się nie udadzą, trudno. Bóg dał, Bóg wziął…

Na szczęście mimo początkowych obaw (1/5 plonów susza zabrała) swojego jedzenia mamy opór 🙂

Ale do brzegu, do brzegu …

CUKINIE DUSZONE NA MAŚLE

Czas wykonania:

20 minut

Składniki:

(na 2 porcje)

  • ½ cukinii zielonej
  • ½cukinii żółtej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia, świeże oregano – po kilka listków (może być po szczypcie suszonego, jak nie macie)

Wykonanie:

  • jeśli cukinie są młode i nie mają rozwiniętych pestek to tylko je myjemy z piasku/brudu
  • kroimy cukinie w kawałki, mogą być plastry, półplastry, duża kostka
  • cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry
  • na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła
  • wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • podsmażamy 3 minuty i przekładamy cebulę do garnka z pokrywką
  • na patelnię rzucam kolejne 2 łyżki masła
  • wrzucamy połowę uszykowanych warzyw
  • podsmażamy 3-4 minuty
  • dorzucamy cukinię do cebuli i przykrywamy pokrywką
  • na patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki masła
  • rzucamy resztę cukinii
  • podsmażamy 3-4 minuty
  • dorzucamy przesmażone warzywa do garnka
  • lekko solimy, pieprzymy
  • dodajemy zioła
  • mieszamy, przykrywamy pokrywką
  • wstawiamy garnek na 2-3 minuty na palnik żeby warzywa się poddusiły
  • nakładamy warzywa na talerz i jemy 🙂

Uwagi:

  • jeśli robimy mniejszą ilość, tylko dla siebie, to wystarczy duża patelnia, wrzucić wszystko na raz, doprawić, zamieszać, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 5 minut
  • takie warzywa nadają się później do odgrzania, jak nie dacie rady zjeść wszystkiego. Po prostu rzuć je na patelnię, dodaj ¼ szklanki wody i podgrzej przez 3-4 minuty

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*