Cześć 🙂
Dziś piątek, piąteczek, po ostatnim piątkowym daniu pojawiły się komentarze, że w ten piękny dzień rozpoczynający weekend mogło by być coś bez mięsa. No to proszę 🙂 Takie postne wiktuały 😀
Wczoraj pokazywałem Wam jak wykorzystuję dary działkowe przy okazji Pieczeni z Rostbefu. Dzisiaj na śniadanko cukinie duszone na maśle. Ingrediencje, oczywiście z naszej działeczki, bez nawozów, oprysków i Bóg wie czego. Działkowicze po sąsiedzku nie stosują nawozów, sami mnie uczyli i pilnują tego, żeby warzywa były jak najbardziej naturalne. Jeden z “dziadków” powtarza mi:
– Panie Pawle, nie przejmuj się tak! Jak się nie udadzą, trudno. Bóg dał, Bóg wziął…
Na szczęście mimo początkowych obaw (1/5 plonów susza zabrała) swojego jedzenia mamy opór 🙂
Ale do brzegu, do brzegu …
CUKINIE DUSZONE NA MAŚLE
Czas wykonania:
20 minut
Składniki:
(na 2 porcje)
- ½ cukinii zielonej
- ½cukinii żółtej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek masła klarowanego
- sól, pieprz
- świeża bazylia, świeże oregano – po kilka listków (może być po szczypcie suszonego, jak nie macie)
Wykonanie:
- jeśli cukinie są młode i nie mają rozwiniętych pestek to tylko je myjemy z piasku/brudu
- kroimy cukinie w kawałki, mogą być plastry, półplastry, duża kostka
- cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry
- na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła
- wrzucamy cebulę z czosnkiem
- podsmażamy 3 minuty i przekładamy cebulę do garnka z pokrywką
- na patelnię rzucam kolejne 2 łyżki masła
- wrzucamy połowę uszykowanych warzyw
- podsmażamy 3-4 minuty
- dorzucamy cukinię do cebuli i przykrywamy pokrywką
- na patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki masła
- rzucamy resztę cukinii
- podsmażamy 3-4 minuty
- dorzucamy przesmażone warzywa do garnka
- lekko solimy, pieprzymy
- dodajemy zioła
- mieszamy, przykrywamy pokrywką
- wstawiamy garnek na 2-3 minuty na palnik żeby warzywa się poddusiły
- nakładamy warzywa na talerz i jemy 🙂
Uwagi:
- jeśli robimy mniejszą ilość, tylko dla siebie, to wystarczy duża patelnia, wrzucić wszystko na raz, doprawić, zamieszać, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu 5 minut
- takie warzywa nadają się później do odgrzania, jak nie dacie rady zjeść wszystkiego. Po prostu rzuć je na patelnię, dodaj ¼ szklanki wody i podgrzej przez 3-4 minuty