🍓Knedle z śliwkami i sosem malinowym 🍓

🍓 KNEDLE Z ŚLIWKAMI  

Z pyrami jest tak, że różnie chłoną mąkę. Dlatego czasem trzeba będzie dać trochę mniej mąki, a czasem więcej niż w przepisie. zawsze też powinno się robić tak (z każdym rodzajem kluch), że najpierw gotuje się jedną sztukę i sprawdza jak wygląda, jaką ma konsystencję, czy jest dogotowana itd. i jeśli próba wyszła pomyślnie, dopiero robi się (kulka/zakleja) dalszą produkcję 
Potrzeba:
Składniki:
(na 2-3 porcje)

CIASTO:

👨‍🍳 500 g ugotowanych ziemniaków
👨‍🍳 2 jajka
👨‍🍳 100 g mąki ziemniaczanej
👨‍🍳 100 g mąki gryczanej
👨‍🍳 sól
👨‍🍳 1.5 kg śliwek

SOS:

🍓 250 g malin
🍓 szklanka “mleka” migdałowego (lub kokosowego)
🍓 1 łyżka miodu

WYKONANIE:

Knedle:
🥟 Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki
🥟 Jeśli śliwki są duże, to możemy połówki pokroić jeszcze na połówki (ja lubię jak są DUUUŻE  )
🥟 Mielimy wystudzone ziemniaki na standardowym sitku
🥟 Dodajemy mąkę ziemniaczaną i gryczaną, trochę soli i jajka
🥟 Wyrabiamy rękami na jednolitą masę
🥟 Jeśli ciasto po kilku minutach wyrabiania nadal klei się do rąk, dodajemy garść mąki ziemniaczanej
🥟 Myjemy i wycieramy do sucha ręce
🥟 Szykujemy dwa garnki, w jednym gotujemy wodę (lekko ją solimy), a do drugiego wlewamy zimną wodę
🥟 Z przygotowanego ciasta bierzemy kawałki ciasta i formujemy kulkę wielkości średniej brukselki
🥟 Robimy z kulki ciasta “placek”, kładziemy kawałek śliwki i zaklejamy ciastem na około
🥟 Kładziemy kluskę na jakąś blaszkę/duży talerz posypany mąką gryczaną
🥟 Wrzucamy kluski na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem 100 ml oliwy
🥟 Gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię i dajemy kluskom jeszcze minutę
🥟 Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do garnka z czystą, zimną wodą (też lekko osolona)
🥟 Chyba, że kluchy od razu będą jedzone, to prosto z wrzątku kładziemy na talerz i polewamy sosem : )

SOS
🍓 Maliny wrzucamy do garnuszka
🍓 Zalewamy “mlekiem”
🍓 Dodajemy miód
🍓 Miksujemy blenderem
🍓 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej wsypujemy do małej miseczki, dolewamy 3 łyżki zimnej wody z kranu, mieszamy
🍓 Do gotującego sosu wlewamy zawiesinę z skrobi, mieszamy i gotowe

SMACZNEGO 
Paweł

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*