Czosnkowa sarna z boczniakiem cytrynowym duszonym w porach

Cze艣膰 馃檪
Od tygodnia jem codziennie sarn臋, zmieli艂em sobie od razu 3 kg, poporcjowa艂em i zrobienie obiadu zajmuje kilka minut 馃檪
Poniewa偶 jest sezon przezi臋bieniowy, to stwierdzi艂em, 偶e troch臋 wzbogac臋 te kotlety i doda艂em czosnku i cebuli podczas mielenia. Raz, 偶e b臋d膮 zdrowsze, a dwa
mi臋so nie b臋dzie te偶 takie suche (dziczyzna ma ma艂o t艂uszczu). Do tego kupi艂em boczniaki cytrynowe, kt贸re poddusi艂em z porem. Niby nic, ALE!  Do sma偶enia u偶y艂em w臋dzonej surowej s艂oniny.
SMAK WYMIATA!

Sk艂adniki:

(na 2 porcje)Kotlety:
– 400 g sarniny (艂opatka/kark贸wka/mi臋so gulaszowe)
– 100 g cebuli
– 1/2 g艂贸wki czosnku
– 50 g surowej w臋dzonej s艂oniny
– s贸l, pieprz

Grzyby:
– 150 g boczniak贸w cytrynowych
– 150 g pora
– 50 g w臋dzonej surowej s艂oniny
– s贸l, pieprz

Wykonanie:
Kotlety:
– cebul臋 i czosnek obieramy
– cebul臋 kroimy w takie kawa艂ki, 偶eby si臋 zmie艣ci艂y do maszynki do mi臋sa
– mi臋so mielimy w maszynce do mi臋sa na zmian臋 wrzucaj膮c kawa艂ek mi臋sa i kawa艂ek cebuli i czosnku
– lekko solimy i pieprzymy
– mieszamy dok艂adnie
– formujemy 2 kulki
– sp艂aszczamy r臋k膮, 偶eby mia艂y grubo艣膰 2 cm
– s艂onin臋 kroimy w kostk臋 i rozpuszczamy na patelni
– mi臋so sma偶ymy tak jak lubimy (ja krwiste, wi臋c po 5 min z ka偶dej strony, potem k艂ad臋 na drewnian膮 desk臋 i daj臋 mi臋su ze 2 minuty, 偶eby odpocz臋艂o)

Grzyby:
– por przekrawamy wzd艂u偶 na p贸艂, patrzymy, czy nie ma piasku/brudu mi臋dzy warstwami i czy艣cimy
– je艣li grzyby s膮 du偶e, to przekrawamy na po艂贸wki lub 膰wiartki
– s艂onin臋 kroimy w kostk臋
– na patelni rozpuszczamy s艂onin臋
– wrzucamy grzyby i por
– lekko solimy i pieprzymy
– podsma偶amy 5 min
– wlewamy 1/5 szklanki zimnej wody
– przykrywamy i dusimy 1 minut臋

Smacznego!
Pawe艂

2 komentarze

  1. Anonimowy

    Powiedz czy jadasz (jad艂e艣)?? Tatar z pol臋dwicy wieprzowej, jakie jest Twoje zdanie na temat surowej wieprzowiny?

  2. surowa wieprzowina to np.
    – surowa kie艂basa polska
    – metka
    – w臋dzony na zimno boczek
    – suszone mi臋so
    i nikt si臋 nie dziwi 偶e jesz surow膮 wieprzowin臋 :p
    Co do pol臋dwiczki wieprzowej, robi艂em sobie z niej carpaccio. Czyli mrozi艂em, kroi艂em w cienkie plasterki na krajalnicy, polewa艂em oliw膮, cytryn膮, s贸l, pieprz, kapary, rukola – pycha!
    Jak sma偶臋 sobie pol臋dwiczk臋 wieprzow膮, to te偶 tak raczej krwisto 馃檪 Ale nie jestem fanem pol臋dwic, kupa kasy, a chudo to to i naje艣膰 si臋 nie idzie :p wol臋 boczek, golonk臋. Sarn臋 kupi艂em za 14 z艂 za kilo, to sobie podjadam, zreszt膮 jest jednym z najzdrowszych mi臋s 馃檪

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*