Kark贸weczka z czosnkowymi warzywami

Siemanko! 馃檪
Dzi艣 co艣 co baaaardzo lubi臋, a ju偶 dawno nie jad艂em – Kark贸weczka z patelni grillowej z czosnkowymi warzywami.
Zima to taki czas,
kiedy przerzucam si臋 na takie sk艂adniki jak warzywa korzeniowe, cebulowe lub grzyby. Grzyb贸w ostatnio si臋 najad艂em do艣膰 sporo, wi臋c sobie dzi艣 odpu艣ci艂em. Za to warzywka takie duszone mi nie brzydn膮. W zasadzie mog臋 je je艣膰 codziennie i nie mam z tym 偶adnego problemu. Dopiero jak Asia zaczyna narzeka膰, 偶e ma do艣膰 takich warzyw to robi臋 jak膮艣 zmian臋. Lubi臋 r贸偶ne warianty takich warzywek, dodaj臋 zio艂a, na kt贸re mam w danej chwili ochot臋, lub tak jak dzi艣, doda艂em g艂贸wk臋 czosnku na kilogram takich warzyw :p
Oboje z Tygryskiem uwielbiamy czosnek, wi臋c z wielk膮 przyjemno艣ci膮 zjedli艣my obiadek 馃檪

Potrzeba na 2 porcje:

  • 2 plastry kark贸wki (ka偶dy 180-200g)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ma艂e cebule
  • 1/2 pora
  • czosnek tyle ile lubimy 
  • s贸l, pieprz
  • 2-3 艂y偶ki smalcu 

Wykonanie:

  • kark贸wk臋 rozbi膰 t艂uczkiem, lub siekaczem do mi臋sa 
  • lekko posoli膰 i popieprzy膰 
  • na patelnie rozgrzewamy 艂y偶k臋 smalcu
  • usma偶y膰 z obu stron po oko艂o 5 minut 
  • marchew i pietruszk臋 obieramy i kroimy w paski 
  • cebul臋, czosnek obieramy o kroimy w pi贸rka 
  • por myjemy i kroimy w p贸艂ksi臋偶yce lub w plastry, gdy widzimy, 偶e warzywo nie ma piasku 
  • na patelni (najlepiej g艂臋bokiej) rozgrzewamy 1-2 艂y偶ki smalcu 
  • wrzucamy warzywa (mo偶na od razu wszystkie) 
  • lekko solimy i pieprzymy 
  • zasma偶amy, mieszaj膮c co jaki艣 czas, oko艂o 5 minut
  • przykrywamy pokrywk膮, ustawiamy minimalny ogie艅 
  • dusimy 4 minuty

2 komentarze

  1. Witaj, przepraszam 偶e nie na temat, chocia偶 sama te偶 lubi臋 takie dania i Twoje wygl膮da apetycznie.
    Mam pytanie odno艣nie smalcu a bardziej skwarek. Pami臋tam, 偶e kiedy艣 nami臋tnie dodawa艂e艣 skwarki do sa艂at, zast臋powa艂y pszenne grzanki. W kt贸rym艣 z post贸w, ju偶 nie pami臋tam o kt贸ry chodzi, napisa艂e艣, 偶e po skwarkach rosn膮 ci tr贸jglicerydy. Zastanawiam si臋, czy to dlatego, 偶e t艂uszcz, czy dlatego 偶e sma偶one, bardziej wytopione. Ca艂y czas bij臋 si臋 z my艣lami jak to jest z tym smalcem. Przez ten post te偶 przesta艂am je艣膰 skwarki …

  2. tr贸jglicerydy mi posz艂y w g贸r臋 bo bardzo du偶o sma偶onych rzeczy jad艂em.
    Skwarki jem nadal, ale si臋 pilnuje 馃檪
    Ja teraz praktycznie wszystko jem z wolnowaru lub surowe, Wi臋c jak raz-dwa razy w tygodniu zjem co艣 sma偶one, czy 2 艂y偶ki skwarek, to nic si臋 nie dzieje 馃檪
    No i te偶 wiele zale偶y od organizmu ka偶dego z nas. Ja oddaj臋 honorowo krew 5-6 razy w roku, to sprawdzam jak to wszystko na mnie dzia艂a
    Pozdrawiam 馃檪
    Pawe艂

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*