Siemanko 馃檪
Nasze kochane urz膮dzenie 馃檪 Normalnie po ka偶dych warsztatach kulinarnych powinienem dostawa膰 prowizj臋 od producenta wolnowaru :p
W zasadzie na ka偶dych warsztatach albo pokazuje dania z wolnowaru, albo przynosz臋 ju偶 gotowe. Tak jak to mia艂o miejsce w zesz艂y weekend. Robili艣my zupy i sosy i zrobi艂em w domu i przynios艂em
piecze艅 z wolnowaru, 偶eby by艂a do sa艂atek jako szynka 馃檪
Najprostsz膮 potraw膮/daniem jest gulasz. Bo to jest jedno garnkowe danie, wk艂adasz nabierk臋, nabierasz porcje, nak艂adasz na talerz, wtykasz 艂y偶k臋 i wo艂asz “NAST臉PNY!” :p
W wolnowarze to ju偶 w og贸le jest prosto, bo robi si臋 wszystko samo. Nie trzeba si臋 stresowa膰.
Kilka lat temu, kiedy uczy艂em gotowa膰 mojego braciszka, zadzwoni艂 do mnie i by艂a taka oto zabawna rozmowa:
– cze艣膰 … robi臋 gulasz z Twojego przepisu ..
– super braciszku i jak idzie?
– no… co艣 jest chyba nie tak …
– a co konkretnie?
– dziwnie smakuje …
– a da艂e艣 wszystkie sk艂adniki, tak jak Ci napisa艂em? Mi臋so, warzywa, przyprawy itd?
– taaaa… da艂em,,, zrobi艂em wszystko jak trzeba…
– to co jest nie tak?
– jaki艣 taki gorzko kwa艣ny jest i dziwnie pachnie …
– kurde przez telefon to ci臋偶ko stwierdzi膰 co zrobi艂e艣 nie tak. Ale opowiedz jak zrobi艂e艣 ten gulasz
– No wi臋c tak, obra艂em warzywa, pokroi艂em mi臋so, zasma偶y艂em, doda艂em koncentratu, zasma偶y艂em, doda艂em musztardy, zala艂em wod膮, da艂em li艣cie i ziele i tak jak napisa艂e艣, nastawi艂em na godzin臋 na gaz i poszed艂em do pokoju ogl膮da膰 film. Jak wr贸ci艂em do kuchni spr贸bowa膰 to w艂a艣nie taki niedobry wyszed艂 i nie wiem co dalej
– Mareczku … a czy Ty miesza艂e艣 ten gulasz jak si臋 gotowa艂?
– nie …. w przepisie nie napisa艂e艣 偶e trzeba miesza膰 ……
KURTYNA !
OKLASKI ! 馃榾
Gulasz z kark贸wki z wolnowaru
Potrzeba na 4-5 porcji:
- Kark贸wka 1kg
- papryka 1 szt
- cebula 2 szt
- czosnek 2 z膮bki
- pieczarki 200g
- marchewka 1 szt
- pietruszka 1 szt
- seler 1/4 bulwy
- 3 艂y偶ki koncentratu pomidorowego
- 3 li艣cie laurowe
- s贸l, pieprz
- marchew, seler i pietruszk臋 obieramy i kroimy w kostk臋
- cebul臋 i czosnek obieramy i kroimy w p贸艂ksi臋偶yce
- papryk臋 przekrawamy wzd艂u偶 na p贸艂 i wyrzucamy gniazdo nasienne z pestkami
- reszt臋 papryki kroimy w kostk臋
- pieczarki przekrawamy na cztery cz臋艣ci (czyli na p贸艂 i ka偶d膮 po艂贸wk臋 na p贸艂 馃檪 )
- kark贸wk臋 kroimy w kostk臋 1.5 cm na 1.5 cm
- wrzucamy wszystkie sk艂adniki do misy wolnowaru
- lekko solimy i pieprzymy
- dodajemy koncentrat i mieszamy
- dodajemy li艣cie i ziele angielskie
- wlewamy 2 szklanki wody
- przykrywamy pokrywk膮 i w艂膮czamy wolnowar na 8 godzin na opcj臋 “low”
- w mi臋dzy czasie, tak po 5 godzinach fajnie by by艂o zamiesza膰 gulasz, ale nie jest to konieczne – nie przypali si臋 馃檪
Pawe艂, a masz jaki艣 sprawdzony przepis na kr贸lika z wolnowaru? Da艂am tylko s贸l i pieprz i nie obsma偶a艂am wcze艣niej. Wyszed艂 taki jak gotowany i s艂aby w smaku. Jak go ulepszy膰? Jakie艣 warzywa? Zaczyna si臋 u mnie sezon na kr贸liki wi臋c b臋d臋 wdzi臋czna za podpowied藕.
ciiiii ….
Asia m贸wi, 偶e kr贸liczk贸w si臋 nie je, one s膮 tylko do g艂askania :p
Ja robi艂em zawsze duszonego w w艂oszczy藕nie, cebuli i tymianku + troch臋 bia艂ego wina (kieliszek na tuszk臋)
I owszem, zawsze najpierw obsma偶a艂em i wszystkie warzywa na patelni i samo mi臋so, podlewa艂em winem i dusi艂em. Po zrobieniu warzywa z sokiem miksowa艂em na sos i w nim odgrzewa艂em mi臋so
Pozdrawiam 馃檪
Pawe艂
Dzi臋ki, tak zrobi臋. U nas nie je si臋 tego co imi臋 a tych kr贸lik贸w nie znamy:)
Przy okazji zapytam czy w艂o偶enie do wolnowaru sandacza mo偶e zako艅czy膰 si臋 smacznym obiadem? By艂oby wygodnie. I jeszcze podzi臋kuj臋 Ci za pomys艂 pieczonej dyni z dodatkiem boczku i mas艂a jako kanapka. Pisa艂e艣 to w komentarzu u czyim艣 blogu paleo. Ta wersja dyni jest super. Mo偶e podziel si臋 tym na swoim blogu. Pozdrawiam.
Ryba z wolnowaru, mo偶e si臋 rozpa艣膰. Ryby s膮 delikatne, nie pr贸bowa艂em bo… nie lubi臋 ryb :p
Czasami jak Asia si臋 przypomni (ona lubi) to kupuj臋 jej makrel臋 w臋dzon膮, albo kawa艂ek ryby i sma偶臋 normalnie na patelni i A艣ka jest szcz臋艣liwa 馃檪
Zycie jest wspaniale, nalezy tylko spogladac na nie przez wlasciwe okulary. – Aleksander Dumas
Wspanialy blog wiele przydatnych informacji zawartych w poszczegllnych postach, Dzieki Ci za to serdeczne, zapraszam takze do siebie…
Uwazaj, zebys przez nieuwage nie stworzyl czegos wiekopomnego. 馃檪 S. Lec