Piecze艅 z kark贸wki z wolnowaru

Elo!
Kochany wolnowar 馃檪
Marzenie ka偶dej gospodyni domowej (paleo i nie paleo).
Piecze艅 z kark贸wki z wolnowaru. Fantastyczna sprawa, prosta, szybka, no i przede wszystkim oszcz臋dna, bo wolnowar ma艂o pr膮du 偶re 馃檪
Poza tym nie
wymaga praktycznie wcale naszej pracy. Mo偶emy po prostu wrzuci膰 mi臋so, nastawi膰 i po kilku godzinach obiad gotowy.
Ja preferuje troch臋 inne rozwi膮zanie, owszem, trwa troch臋 d艂u偶ej, bo trwa p贸艂tora dnia, ale wystarczy sobie tak planowa膰 wstawianie potraw wcze艣niej, 偶eby ca艂y czas wszystko mie膰.
Grunt to zorganizowanie 馃檪

Potrzeba:
– 1 kark贸wka oko艂o 1.5kg
– s贸l
– pieprz zio艂owy
– wolnowar

Wykonanie:
– Mi臋so wk艂adam do misy wolnowaru
– posypuj臋 sol膮 i pieprzem
– obracam na druga stron臋
– posypuj臋 sol膮 i pieprzem
– chwytam mi臋so w r臋ce i wcieram przyprawy z ka偶dej strony
– wk艂adam mi臋so z powrotem do misy
– ustawiam wolnowar na opcj臋 “low”  i nastawiam na 8 godzin
– wy艂膮czam z pr膮du i zostawiam na oko艂o 10 godzin do wystygni臋cia
– wystudzone mi臋so, razem z ca艂膮 mis膮 wolnowaru wk艂adam do lod贸wki na minimum 8 godzin
– wyjmuj臋 z lod贸wki i kroj臋 na porcj臋
– t艂uszcz i galaretk臋 mieszam i wk艂adam do jakiego艣 s艂oika, do wykorzystania na p贸藕niej
– gotowe porcje wk艂adam w woreczki i mro偶臋, cz臋艣膰 zostawiam do zjedzenia

Jak to je艣膰?
Na zimno:
– traktujemy takie mi臋so jak w臋dlin臋, tak膮 nasz膮 domow膮 szyneczk臋 馃檪
Na ciep艂o:
– Gotow膮 porcj臋/plaster k艂adziemy na patelni臋/rondelek, dodajemy 艂y偶k臋 t艂uszczu (np. smalcu) dodajemy 艂y偶k臋 t艂uszczu kt贸ry nam zosta艂 przy produkcji
Ja na ciep艂o robi臋 zazwyczaj tak, 偶e podsma偶am jakie艣 warzywa na patelni, dok艂adam kawa艂ek mi臋sa, podlewam lekko wod膮 (tak 1/4 szklanki), przykrywam pokrywk膮 i za jednym zamachem, na jednej patelni, za jednym ba艂aganem mam obiadek

Uwagi:
– ile soli i pieprzu? ja tak daj臋 z p贸艂 艂y偶ki soli na jedn膮 stron臋 i po obr贸ceniu kolejne p贸艂 艂y偶ki (ja lubi臋 s艂one, mo偶na da膰 mniej)
– pieprzu zio艂owego daj臋 pe艂n膮 艂y偶k臋. Pieprz zio艂owy nie jest tak ostry jak czarny pieprz, mo偶na da膰 wi臋cej

One Comment

  1. Anonimowy

    Nie dolewasz 偶adnego p艂ynu?

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*