Tort paleo , mandaynkowo kokosowy z jagodami i malinami

Cze艣膰 馃檪
Zrobi艂em kolejne ciacho na specjalne zam贸wienie 馃檪
Nasza kole偶anka z biura ma dzi艣 urodziny. W prezencie dali艣my jej wczoraj tort. Tort zrobi艂em na
bazie mojego kokosowego ciasta mandarynkowego. Poprzek艂ada艂em go konfitur膮 malinow膮 i nafaszerowa艂em jagodami. Lukier/polew臋 zrobi艂em na bazie mas艂a kokosowego. Mas艂o zrobi艂em oczywi艣cie sam dzie艅 wcze艣niej i na drugi dzie艅 rozprowadzi艂em w mleku kokosowym, 偶eby 艂adnie da艂o si臋 obla膰 tort.
Udekorowa艂em boki reszt膮 jag贸d, a na wierzch da艂em maliny i bor贸wki .
Literki. Jak je zrobi膰 ?  banalnie proste, kupujemy gotowe literki w sklepie. Te kupi艂em w jakim艣 markecie w dziale gdzie s膮 wszelkie sztuczne dekoracje do tortu. Literki mo偶emy wyj膮膰 z plastikowych foremek i da膰 komu艣, kto i tak je “normalnie”. Form臋 umy膰, wytrze膰. Zrobi膰 samemu czekolad臋, wyla膰 w foremki i mamy swoje paleo literki i cyferki 馃檪

Tort mia艂em zamiar pocz膮tkowo zrobi膰 taki sam jak  ten :Tort mandarynkowo kokosowey z musem jab艂kowym, powid艂ami i wi艣niami w spirytusie z lukrem kokosowym 

Ale wi艣nie w spirytusie zosta艂y w Poznaniu, a musu mia艂em tylko jeden s艂oik, to stwierdzi艂em, 偶e zrobi臋 inny 馃檪
Czas wykonania:
2 dni 
  • jeden dzie艅 pieczemy spody, trwa to oko艂o godziny
  • w drugi sk艂adamy ciasto, te偶 spokojnie w godzin臋 si臋 mo偶na uwin膮膰

Sk艂膮dniki:

  • 9 mandarynek
  • 200-250g m膮ki kokosowej
  • 3 p艂askie 艂y偶eczki sody oczyszczonej
  • 9 jajek
  • blender kielichowy
  • 2 艂y偶ki mas艂a klarowanego lub oleju kokosowego
  • 3 艂y偶ki miodu
  • papier do pieczenia 
 Do prze艂o偶enia:
  • 2 s艂oiki (po ok.300ml) konfitur z malin
  • 0.5 kg jag贸d
  • 0.25 kg malin
  • gar艣膰 bor贸wek
Na lukier kokosowy:
  • 250 g mas艂a kokosowego przepis TUTAJ
  • 250 g mleka kokosowego przepis TUTAJ
Literki z czekolady:

  • kupujemy za kilka z艂oty gotowe literki np. w markecie, zawarto艣膰 dajemy komu艣 kto nie jest na paleo a sami robimy czekolad臋 PRZEPIS TUTAJ
Czyli po szklance :p 

Wykonanie:
  • z mandarynek odrywamy zielon膮 ko艅c贸wk臋  
  • bierzemy garnek w kt贸rym gotujemy wod臋
  • do wrz膮tku wk艂adamy 9 mandarynek 
  • na ma艂ym ogniu gotujemy 5 minut 
  • w zlewie szykujemy naczynie z zimna wod膮 
  • mandarynki wyjmujemy z wrz膮tku i przek艂adamy do naczynia z zimna wod膮 
  • w艂膮czamy piekarnik i ustawiamy na 190 stopni 
  • szykujemy blender kielichowy

i teraz taka sprawa, je艣li kto艣 ma dwie takie same blachy – tortownice, to niech sobie sprawdzi, czy one na raz si臋 zmieszcz膮 do piekarnika i czy da si臋 zamkn膮膰 drzwiczki. Ja tak mia艂em, dlatego jedn膮 parti臋 zrobi艂em podw贸jnie, je艣li komu艣 si臋 nie mie艣ci, lub ma tylko jedn膮 blach臋 – tortownic臋, to robi ciasto trzy razy i trzy razy piecze, szybko idzie, wi臋c bez stresu :)).Jedziemy dalej

  • najpierw uszykowa艂em sobie 2 tortownice 
  • wyj膮艂em dno, po艂o偶y艂em na nim papier i zamkn膮艂em obr臋cz, tak 偶e dno jest 艂adnie papierowe
  • boki blaszki przesmarowa艂em t艂uszczem – bra艂em na dwa palce t艂uszcz i na oko艂o smarowa艂em
  • tak samo uszykowa艂em drug膮 blaszk臋 
  • teraz bierzemy 6 mandarynek
  • ka偶d膮 rozrywamy w palcach na p贸艂 i patrzymy, czy nie ma pestek i odk艂adamy do jakiej艣 miseczki 
  • 6 jajek wybijamy do blendera 
  • dajemy 2 艂y偶ki miodu 
  • dodajemy 2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
  • miksujemy minut臋
  • dorzucamy 6 porwanych mandarynek (ja mam taki zamykany otw贸r w blenderze i podczas miksowania po kawa艂ku wrzuca艂em owoce)
  • miksujemy minut臋
  • ca艂y czas miksuj膮c dodajemy po 1 艂y偶ce m膮ki kokosowej
  • dodajemy tak d艂ugo, a偶 ciasto zacznie si臋 robi膰 g臋ste i wolno obraca膰, ale nie ma by膰 tak g臋ste, 偶e blender ju偶 nie da rady:p  ma by膰 jak g臋ste jak jogurt
  • ciasto rozlewamy po r贸wno na dwie uszykowane tortownice
  • lekko rozprowadzamy 艂y偶k膮, 偶eby by艂o r贸wno
  • wk艂adamy do piekarnika na 20 minut
  • wyjmujemy z piekarnika
  • no偶em obkrawamy na oko艂o, 偶eby odci膮膰 to co przywar艂o
  • otwieramy tortownic臋 
  • chwytamy za papier w dw贸ch przeciwnych stron i zsuwamy ciasto na jaki艣 talerz
  • to samo robimy z drug膮 blaszk膮
  • jedn膮 z tortownic myjemy, suszymy, zak艂adamy papier, obr臋cz, smarujemy t艂uszczem
  • szykujemy jedn膮 parti臋 ciasta tak samo jak poprzednie
  • bierzemy tylko po艂ow臋 mniej sk艂adnik贸w, a wi臋c 3 jajka, 艂y偶eczk臋 sody,艂y偶k臋 miodu, m膮ka kokosowa do konsystencji 
  • wylewamy na blaszk臋 i pieczemy 20 minut
  • gotowe 3 placki (prze艂o偶one z blach na talerze) musz膮 pole偶e膰 z 2 godziny a偶 wystygn膮
  • nast臋pnie ka偶dy talerz owijamy foli膮 spo偶ywcz膮 i wk艂adamy do lod贸wki na noc
  • na drugi dzie艅 
  • mas艂o kokosowe umieszczamy w garnku, ustawiamy minimalny ogie艅 i wlewamy 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • po chwili dolewamy kolejn膮 parti臋 i ca艂y czas mieszamy, 偶eby si臋 wszystko rozpu艣ci艂o
  • jak ju偶 nie ma grudek i si臋 wszystko rozpu艣ci艂o, dolewamy reszt臋 mleka kokosowego
  • bierzemy pierwszy placek i smarujemy go s艂oikiem malin (dwoma 艂y偶kami, mo偶na lekko przetrze膰 drugi placek)
  • wysmarowany grubo malinami placek posypujemy jagodami, tak 1/3 z tego co mamy
  • przykrywamy tym plackiem, co tylko dwoma 艂y偶kami go posmarowali艣my, ta posmarowan膮 stron膮 na placku z jagodami
  • bierzemy drugi s艂oik i tak samo smarujemy 
  • ciep艂ym kremem kokosowym obsmarowujemy ciasto. Ja u偶ywam takiej szpachelki ma艂ej malarskiej, kt贸r膮 kupi艂em w markecie budowlanym (ale j膮 tylko do 偶ywno艣ci u偶ywam! :p )
  • jak ju偶 ca艂o艣膰 jest 艂adni pokryta biel膮 to na boki dajemy jagody. Jak? bra艂em troch臋 jag贸d na d艂o艅 i pach! przyk艂ada艂em d艂oni膮 do boku ciasta i jagody si臋 przykleja艂y 馃檪 
  • jak ju偶 boki s膮 gotowe to dekorujemy g贸r臋 
  • na oko艂o uk艂adamy maliny, potem bor贸wk臋, potem znowu maliny 
  • tort minimum na 2 godziny wk艂adamy do lod贸wki 

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*