Cze艣膰 馃檪
Zrobi艂em kolejne ciacho na specjalne zam贸wienie 馃檪
Nasza kole偶anka z biura ma dzi艣 urodziny. W prezencie dali艣my jej wczoraj tort. Tort zrobi艂em na
bazie mojego kokosowego ciasta mandarynkowego. Poprzek艂ada艂em go konfitur膮 malinow膮 i nafaszerowa艂em jagodami. Lukier/polew臋 zrobi艂em na bazie mas艂a kokosowego. Mas艂o zrobi艂em oczywi艣cie sam dzie艅 wcze艣niej i na drugi dzie艅 rozprowadzi艂em w mleku kokosowym, 偶eby 艂adnie da艂o si臋 obla膰 tort.
Udekorowa艂em boki reszt膮 jag贸d, a na wierzch da艂em maliny i bor贸wki .
Literki. Jak je zrobi膰 ? banalnie proste, kupujemy gotowe literki w sklepie. Te kupi艂em w jakim艣 markecie w dziale gdzie s膮 wszelkie sztuczne dekoracje do tortu. Literki mo偶emy wyj膮膰 z plastikowych foremek i da膰 komu艣, kto i tak je “normalnie”. Form臋 umy膰, wytrze膰. Zrobi膰 samemu czekolad臋, wyla膰 w foremki i mamy swoje paleo literki i cyferki 馃檪
Zrobi艂em kolejne ciacho na specjalne zam贸wienie 馃檪
Nasza kole偶anka z biura ma dzi艣 urodziny. W prezencie dali艣my jej wczoraj tort. Tort zrobi艂em na
bazie mojego kokosowego ciasta mandarynkowego. Poprzek艂ada艂em go konfitur膮 malinow膮 i nafaszerowa艂em jagodami. Lukier/polew臋 zrobi艂em na bazie mas艂a kokosowego. Mas艂o zrobi艂em oczywi艣cie sam dzie艅 wcze艣niej i na drugi dzie艅 rozprowadzi艂em w mleku kokosowym, 偶eby 艂adnie da艂o si臋 obla膰 tort.
Udekorowa艂em boki reszt膮 jag贸d, a na wierzch da艂em maliny i bor贸wki .
Literki. Jak je zrobi膰 ? banalnie proste, kupujemy gotowe literki w sklepie. Te kupi艂em w jakim艣 markecie w dziale gdzie s膮 wszelkie sztuczne dekoracje do tortu. Literki mo偶emy wyj膮膰 z plastikowych foremek i da膰 komu艣, kto i tak je “normalnie”. Form臋 umy膰, wytrze膰. Zrobi膰 samemu czekolad臋, wyla膰 w foremki i mamy swoje paleo literki i cyferki 馃檪
Tort mia艂em zamiar pocz膮tkowo zrobi膰 taki sam jak ten :Tort mandarynkowo kokosowey z musem jab艂kowym, powid艂ami i wi艣niami w spirytusie z lukrem kokosowym
Ale wi艣nie w spirytusie zosta艂y w Poznaniu, a musu mia艂em tylko jeden s艂oik, to stwierdzi艂em, 偶e zrobi臋 inny 馃檪
Czas wykonania:
2 dni
2 dni
- jeden dzie艅 pieczemy spody, trwa to oko艂o godziny
- w drugi sk艂adamy ciasto, te偶 spokojnie w godzin臋 si臋 mo偶na uwin膮膰
Sk艂膮dniki:
- 9 mandarynek
- 200-250g m膮ki kokosowej
- 3 p艂askie 艂y偶eczki sody oczyszczonej
- 9 jajek
- blender kielichowy
- 2 艂y偶ki mas艂a klarowanego lub oleju kokosowego
- 3 艂y偶ki miodu
- papier do pieczenia
Do prze艂o偶enia:
- 2 s艂oiki (po ok.300ml) konfitur z malin
- 0.5 kg jag贸d
- 0.25 kg malin
- gar艣膰 bor贸wek
Na lukier kokosowy:
Literki z czekolady:
- kupujemy za kilka z艂oty gotowe literki np. w markecie, zawarto艣膰 dajemy komu艣 kto nie jest na paleo a sami robimy czekolad臋 PRZEPIS TUTAJ
Czyli po szklance :p
Wykonanie:
- z mandarynek odrywamy zielon膮 ko艅c贸wk臋
- bierzemy garnek w kt贸rym gotujemy wod臋
- do wrz膮tku wk艂adamy 9 mandarynek
- na ma艂ym ogniu gotujemy 5 minut
- w zlewie szykujemy naczynie z zimna wod膮
- mandarynki wyjmujemy z wrz膮tku i przek艂adamy do naczynia z zimna wod膮
- w艂膮czamy piekarnik i ustawiamy na 190 stopni
- szykujemy blender kielichowy
i teraz taka sprawa, je艣li kto艣 ma dwie takie same blachy – tortownice, to niech sobie sprawdzi, czy one na raz si臋 zmieszcz膮 do piekarnika i czy da si臋 zamkn膮膰 drzwiczki. Ja tak mia艂em, dlatego jedn膮 parti臋 zrobi艂em podw贸jnie, je艣li komu艣 si臋 nie mie艣ci, lub ma tylko jedn膮 blach臋 – tortownic臋, to robi ciasto trzy razy i trzy razy piecze, szybko idzie, wi臋c bez stresu :)).Jedziemy dalej
- najpierw uszykowa艂em sobie 2 tortownice
- wyj膮艂em dno, po艂o偶y艂em na nim papier i zamkn膮艂em obr臋cz, tak 偶e dno jest 艂adnie papierowe
- boki blaszki przesmarowa艂em t艂uszczem – bra艂em na dwa palce t艂uszcz i na oko艂o smarowa艂em
- tak samo uszykowa艂em drug膮 blaszk臋
- teraz bierzemy 6 mandarynek
- ka偶d膮 rozrywamy w palcach na p贸艂 i patrzymy, czy nie ma pestek i odk艂adamy do jakiej艣 miseczki
- 6 jajek wybijamy do blendera
- dajemy 2 艂y偶ki miodu
- dodajemy 2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
- miksujemy minut臋
- dorzucamy 6 porwanych mandarynek (ja mam taki zamykany otw贸r w blenderze i podczas miksowania po kawa艂ku wrzuca艂em owoce)
- miksujemy minut臋
- ca艂y czas miksuj膮c dodajemy po 1 艂y偶ce m膮ki kokosowej
- dodajemy tak d艂ugo, a偶 ciasto zacznie si臋 robi膰 g臋ste i wolno obraca膰, ale nie ma by膰 tak g臋ste, 偶e blender ju偶 nie da rady:p ma by膰 jak g臋ste jak jogurt
- ciasto rozlewamy po r贸wno na dwie uszykowane tortownice
- lekko rozprowadzamy 艂y偶k膮, 偶eby by艂o r贸wno
- wk艂adamy do piekarnika na 20 minut
- wyjmujemy z piekarnika
- no偶em obkrawamy na oko艂o, 偶eby odci膮膰 to co przywar艂o
- otwieramy tortownic臋
- chwytamy za papier w dw贸ch przeciwnych stron i zsuwamy ciasto na jaki艣 talerz
- to samo robimy z drug膮 blaszk膮
- jedn膮 z tortownic myjemy, suszymy, zak艂adamy papier, obr臋cz, smarujemy t艂uszczem
- szykujemy jedn膮 parti臋 ciasta tak samo jak poprzednie
- bierzemy tylko po艂ow臋 mniej sk艂adnik贸w, a wi臋c 3 jajka, 艂y偶eczk臋 sody,艂y偶k臋 miodu, m膮ka kokosowa do konsystencji
- wylewamy na blaszk臋 i pieczemy 20 minut
- gotowe 3 placki (prze艂o偶one z blach na talerze) musz膮 pole偶e膰 z 2 godziny a偶 wystygn膮
- nast臋pnie ka偶dy talerz owijamy foli膮 spo偶ywcz膮 i wk艂adamy do lod贸wki na noc
- na drugi dzie艅
- mas艂o kokosowe umieszczamy w garnku, ustawiamy minimalny ogie艅 i wlewamy 1/3 szklanki mleka kokosowego
- po chwili dolewamy kolejn膮 parti臋 i ca艂y czas mieszamy, 偶eby si臋 wszystko rozpu艣ci艂o
- jak ju偶 nie ma grudek i si臋 wszystko rozpu艣ci艂o, dolewamy reszt臋 mleka kokosowego
- bierzemy pierwszy placek i smarujemy go s艂oikiem malin (dwoma 艂y偶kami, mo偶na lekko przetrze膰 drugi placek)
- wysmarowany grubo malinami placek posypujemy jagodami, tak 1/3 z tego co mamy
- przykrywamy tym plackiem, co tylko dwoma 艂y偶kami go posmarowali艣my, ta posmarowan膮 stron膮 na placku z jagodami
- bierzemy drugi s艂oik i tak samo smarujemy
- ciep艂ym kremem kokosowym obsmarowujemy ciasto. Ja u偶ywam takiej szpachelki ma艂ej malarskiej, kt贸r膮 kupi艂em w markecie budowlanym (ale j膮 tylko do 偶ywno艣ci u偶ywam! :p )
- jak ju偶 ca艂o艣膰 jest 艂adni pokryta biel膮 to na boki dajemy jagody. Jak? bra艂em troch臋 jag贸d na d艂o艅 i pach! przyk艂ada艂em d艂oni膮 do boku ciasta i jagody si臋 przykleja艂y 馃檪
- jak ju偶 boki s膮 gotowe to dekorujemy g贸r臋
- na oko艂o uk艂adamy maliny, potem bor贸wk臋, potem znowu maliny
- tort minimum na 2 godziny wk艂adamy do lod贸wki