Potrzeba na około 2 kg gotowej szynki:
- 1.5 kg sarniny klasy II, lub gulaszowej
- 1 kg surowego boczku bez skóry
- sól, pieprz ziołowy lub zwykły
- szynkowar
Wykonanie
:
:
- sarninę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby łatwo mieściły się do maszynki do mięsa
- mielimy mięso na średnich, standardowych oczkach
- solimy i pieprzymy
- wyrabiamy masę mieloną rękami przez 2 minuty
- odkręcamy szynkowar i wkładamy masę mieloną
- zakładamy sprężynę i zakręcamy szynkowar
- wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki (masa nam się zestali)
- na dwie godziny przed parzeniem szynki, wyjmujemy szynkowar z lodówki i stawiamy na stole, żeby łapał temp, pokojową
- bierzemy duży garnek wlewamy do niego wodę i zagotowujemy
- do gotującej wody wkładamy szynkowar
- minimalizujemy ogień, żeby tylko lekko woda się gotowała
- wkładamy termometr do szynkowaru i ustawiamy temp.72 stopnie
- parzymy szynkę do uzyskania temp. trwa to około 1.5h
- wyjmujemy szynkowar, odkładamy do wystygnięcia
- zimny szynkowar (nie odkręcamy go!) wkładamy do lodówki na minimum 12 godz
- wyjmujemy z lodówki, odkręcamy, wyjmujemy sprężynę i wyjmujemy szynkę