Potrzeba na jedną porcję:
- rumsztyk z sarny przepis TUTAJ
- 2 liście sałaty
- 2 łyżki musztardy
- 2 pieczarki portobello
- 1/2 pomidora pokrojonego w plastry
- 1 ogórek kiszony pokrojony w plastry
- 2 plastry cebuli
- sól, pieprz
- 2 łyżki smalcu
Wykonanie:
- bierzemy pieczarki i odcinamy ogonek, tak, żeby nie było dziuru, czyli równo z kapeluszem
- bieczarki kładziemy na desce blaszkami w dół i nacinamy delikatnie kapelusz z góry w kratkę
- na jednej patelni smażymy kotlet
- a na drugiej patelni na 2 łyżkach smalcu smażymy grzyby 2 minuty z jednej strony
- przewracamy na drugą stronę, przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu 2 minuty
- pieczarki kładziemy na desce naciętą stroną w dół i nakładamy po łyżce musztardy na każdy kapelusz
- na jeden kładziemy sałatę, pomidory, ogórka i cebulę
- na warzywa kładziemy usmażony kotlet
- przykrywamy pieczarką
- można przebić na wylot długim patyczkiem od szaszłyka, żeby się wszystko trzymało i nie rozjeżdżało 🙂
Uwagi:
- jak to jeść? ja po prostu kroję po kolei nożem i jem 🙂 tu po prostu chodzi o efekt jak to wygląda na talerzu