Sarna z Boczkiem z wolnowaru

Cze艣膰 馃檪
Tyle razy ju偶 wszystkim m贸wi艂em, 偶e bawi臋 si臋 sarnin膮, to wreszcie Wam poka偶臋 jak 馃檪 W zasadzie, to my艣la艂em, 偶e ju偶 przepis da艂em. Ale co chwil臋 kto艣 mnie pyta, czy to na naszym wyk艂adzie “Paleo dla opornych”, czy ostatnio podczas seminarium na Uniwersytecie Opolskim, gdzie
Asia mia艂a wyk艂ad o remisji chor贸b autoagresywnych.
Jak uszykowa膰 dziczyzn臋 ?

Sprawa wygl膮da tak. Sarnin臋 i og贸lnie ca艂膮 dziczyzn臋 nale偶y wcze艣niej zamarynowa膰 w 艣rodowisku kwa艣nym. Jak to si臋 robi? R贸偶ne s膮  techniki. W jednej restauracji zalewali艣my marynat膮 z wina, oleju i zi贸艂, w innej moczyli艣my w kwa艣nym mleku lub ma艣lance (tatu艣 mi opowiada艂, 偶e kiedy艣 w pokrzywy te偶 si臋 mi臋so wk艂ada艂o). Po co takie zachody? Ano po to, 偶eby mi臋so skrusza艂o, czyli co? To, 偶e dziczyzna jest strasznie twarda. Zwierzaki dzikie tym si臋 r贸偶ni膮 od gospodarskich, 偶e ca艂e dnie s膮 w ruchu, w zwi膮zku z tym ich mi臋艣nie s膮 mocne i zbite. Zakwaszanie powoduje, 偶e mi臋艣nie si臋 rozlu藕niaj膮. Tak膮 piecze艅 po 2-3 dniach marynowania, po prostu da si臋 pogry藕膰.
Spos贸b “na szybko”

No tak, super, ale czeka膰 tyle czasu, marnowa膰 trunek, czy wyroby mleczne, kt贸rych na paleo unikam… s艂abe to to. Wymy艣li艂em wi臋c sobie, 偶e po prostu potraktuj臋 mi臋so jak mi臋so. Jak wysz艂o? Bajka, lepsze ni偶 marynowane, nie mam dodatkowych, niepotrzebnych aromat贸w. Wolnowar b臋dzie oczywi艣cie jednym  urz膮dze艅, jakie b臋dziemy u偶ywa膰 podczas WakacyjnejSzko艂y Gotowania
Potrzeba na 6 porcji:
         1.5 kg sarny (u偶ywam mi臋sa klasy II)
         0.5 kg surowego boczku
         s贸l, pieprz
2 艂y偶ki czosnku nied藕wiedziego 

Wykonanie:
         boczek i sarn臋 (je艣li sarna ma du偶e kawa艂ki) pokroi膰 w kawa艂ki wielko艣ci po艂owy pi臋艣ci
         posoli膰, popieprzy膰
         pospa膰 czosnkiem nied藕wiedzim
         wymiesza膰 wszystko razem 
         w艂o偶y膰 mi臋so do wolnowaru
         w艂膮czy膰 wolnowar na opcj臋 “low”
         przykry膰 pokrywk膮
         po 5 godzinach podnie艣膰 pokrywk臋 i szybko zamiesza膰 drewnian膮 艂y偶k膮
         przykry膰 pokrywk膮 i gotowa膰 jeszcze 3 godziny
         wy艂膮czy膰 z pr膮du i mo偶na nak艂ada膰 na talerz 馃檪 

Uwagi:

         czy trzeba podczas pracy urz膮dzenia miesza膰 mi臋so? Nie, spokojnie mo偶na zostawi膰 na noc, np. wstawiam o 23 i o 7 rano wy艂膮czam. Ale jak zamieszam, to si臋 nie poklei ze sob膮 i lepiej wygl膮da 馃檪

    Leave a Comment

    Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

    *