Pieczony szpik kostny

Hejka 馃檪
Dzi艣 b臋dzie o tym co ja w ko艅cu zrobi艂em z tym szpikiem 馃檪
Sprawa jest banalnie prosta, po prostu cz臋艣膰 z nich upiek艂em. Nie mo偶na ich piec za
d艂ugo, bo po prostu si臋 wytopi ca艂a dobro膰 z gnot贸w i zostan膮 puste w 艣rodku :p Piek臋 je tak, 偶eby si臋 zrobi艂a mocna galaretka i wyjadam ma艂膮 艂y偶eczk膮 ze 艣rodka 馃檪 Zeby zmieni膰 troch臋 ich smak posypa艂em je pieprzem zio艂owym. Na obiad mia艂em stek z rostbefu z gotowanymi kalafiorami i broku艂ami. Warzywa, wiadomo suche, zdrowe, ale nawet jak si臋 zje kilogram to za chwil臋 cz艂owiek b臋dzie g艂odny. Stek, ju偶 lepiej, bo mi臋so, bia艂ko nasyci na d艂u偶ej. Ale rostbef jest chudy, wi臋c te偶 za d艂ugo nie b臋dzie dawa艂 uczucia syto艣ci. Poniewa偶 mam insulinooporno艣膰 to jem dwa razy dziennie (najepiej si臋 to u mnie sprawdza). W zwi膮zku z tym, to co jem musi mnie nasyci膰 na minimum 6 godzin.Nie oznacza to, 偶e mam zje艣膰 wiadro jedzenia :p Po prostu musi by膰 du偶a warto艣膰 od偶ywcza i g臋sto艣膰. W tym przypadku  warzywa (witaminy i sk艂adniki mineralne) + mi臋so (bia艂ko/aminokwasy,witaminy) do艂o偶y艂em szpik( czyli t艂uszcz,bia艂ko i wszystkie podzespo艂y budulcowe organizmu). No i oczyi艣cie podsma偶y艂em wszystko na smalcu kt贸ry mam wytopiony w wolnowarze, wi臋c to te偶 dodaje syto艣ci . Czy si臋 najad艂em ? tak  馃檪 naprawd臋 d艂ugo mnie po tym trzyma艂o

Pieczone ko艣ci szpikowe na 2 porcje :
– 0,5kg ko艣ci szpikowych (u mnie to by艂y 4 takie wi臋ksze kawa艂ki)
– s贸l, pieprz zio艂owy
– blaszka/naczynie 偶aroodporne
– piekarnik

Wykonanie :
– najpierw w艂膮czamy piekarnik na  180 stopni
– ko艣ci stawiam pionowo na blaszce
– posypujemy sol膮 i pieprzem
– gdy piekarnik si臋 nagrzeje wk艂adam blaszk臋 z ko艣膰mi
– piek臋 15 minut( one w 艣rodku b臋d膮 jeszcze r贸偶owe, ja nie chcia艂em ich ca艂kowicie zagotowa膰)
– wyjmuj臋 blaszk臋 z piekarnika
– wy艂膮czam piekarnik
– wyd艂ubuj臋 艂y偶eczk膮 szpik i zjadam 馃檪

Warzywa gotowane na 2 porcje:
– kalafior 1/4 sztuki
– broku艂 1/4 sztuki
– s贸l
Wykonanie :
– wstawiamy garnek z wod膮 (najlepiej w tym samym czasie co w艂膮czamy piekarnik) i lekko solimy wod臋
– broku艂 i kalafior kroimy na mniejsze kawa艂ki- r贸偶yczki
– wrzucamy gdy woda zacznie si臋  gotowa膰
– gotujemy oko艂o 8 minut, 偶eby takie lekko twardawe by艂y

Stek z rostbefu:
– 200g mi臋sa
– 艂y偶ka smalcu
– s贸l, pieprz
– rozmaryn ze 3-4 igie艂ki (je艣li kto艣 lubi rozmryn 馃檪 )
Wykonanie :
– rozgrza膰 such膮 patelni臋
– stek lekko sp艂aszczy膰 d艂oni膮, albo lekko rozbi膰 t艂uczkiem( lekko !, 偶eby mia艂 chociaz z centymetr grubo艣ci )
– na gor膮c膮 patelni臋 po艂ozy膰 stek
– doda膰 t艂uszcz
– sma偶y膰 po 2-3 minuty z ka偶dej strony (jak nie lubicie surowizny to po 5 minut)
– posoli膰 i popieprzy膰
– po usma偶eniu po艂o偶y膰 chocia偶 na minut臋 na drewnian膮 desk臋, 偶eby mi臋so “odpocz臋艂o”  馃檪

Uwagi:
– wydawa膰 by si臋 mog艂o, 偶e p贸艂 kilo ko艣ci szpokowych to za du偶o na dwie osoby, ale wi臋kszo艣膰 tej wagi to ko艣膰, kt贸rej nie jemy 馃檪 a tego szpiku to raptem po 2-3 艂y偶eczki z ka偶dej ko艣ci jest
– ja stek贸w nie bije t艂uczkami, u偶ywam w艂asnej pi臋艣ci :p ale z czuciem i delikatnie, je艣li jakie艣 mi臋so jest poprzerastane/twarde, to je艣li ju偶 to u偶ywam sztekera, 偶eby przeci膮膰 艣ci臋gna/b艂ony i zmi臋kczy膰 mi臋so

2 komentarze

  1. Wersja szpiku z ko艣ci z “Kuchni Jagiellon贸w”:
    Ko艣ci piec bez przypraw, wyj膮膰 艂y偶eczk膮, rozsmarowa膰 na chlebie i przyprawi膰 jak si臋 lubi. Podobno Jagie艂艂o lubi艂 co艣 takiego zak膮si膰 w podr贸偶y, jako “fast food”.
    Pozdrawiam.

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*