Surówiacz z białej kapuchy

Surówiacz – zawsze mój brachol tak gadał , ” czy do obiadu będzie surówiacz? Najbardziej lubi surówki z kapusty w różnych wariantach . Surówki kiedyś często gościły na polskich stołach . Teraz
jak ludzie nie mają czasu , to albo kupują gotowe surówki ( każda w zasadzie smakuje tak samo i ma konserwanty ) , albo kupują gotowe obiady , a jak już coś sami robią , to nie chce im się robić surówek . Nie jest to specjalnie trudne , nożem pokroić kawałek kapusty, zetrzeć marchewkę i jabłko  i co tam się jeszcze chce , doprawić i wymieszać . Jak ktoś ma maszynkę z przystawkami do szatkowania to w ogóle jest prosta sprawa . Ja mam i od razu robię takiej surówki z 2- 3 kg , zjadamy ją Asia przez 3 dni , teraz  głównie jako dodatek do kiełbasy na śniadanie  🙂 Kapustę właśnie przywiozłem prosto z działki . Ogórki małosolne już są kiszone , więc też pójdą w tą surówkę , do tego trochę antonówki , przyprawy i duuuża garść pomidorków koktailowych , które tak kocha moja żona 🙂 . Surówkę można doprawiać oliwą , sola , pieprzem , czosnkiem , ziołami , czym się chce , albo po prostu polać sosem winaigrette . Ja dziś jeszcze dodatkowo zrobiłem sobie chrzan kokosowy i dodałem do surówki takiego swojskiego chrzanu , Nie za dużo , bo mój chrzan powaliłby niedźwiedzia :p Skąd pomysł ,żeby dodać chrzan a nie musztardę ? Musztarda się skończyła i nie chce mi się iść do sklepu 😀
Jak robię chrzan pisałem przy okazji wielkanocy TUTAJ 

Potrzeba na miskę surówki jak na zdjęciu :
– 1/2 kapusty białej wielkości piłki do siatkówki
– 2 marchewki
– 1 jabłko , dałem antonówkę ( Asia lubi kwaśne jabłka )
– 5-6 ogórków małosolnych lub kiszonych
– 0.2 kg pomidorków koktailownych
– 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki , lub koperku
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
– sól, pieprz
– 1 łyżka tartego chrzanu  ( nie musi być 🙂 )

Wykonanie :
– kapustę obrać z zewnętrznych liści jak są suche , pomarszczone , poplamione
– przekroić na 3 części , drobno pokroić nożem ( albo przepuścić przez szatkownicę jak ktoś ma ) i wrzucić do miski
– ogórki pokroić jak kto umie/ chce , ja pokroiłem w półksiężyce
– marchew obrać i zetrzeć na tarce ( Twoja wola , czy na dużych czy małych oczkach , ja wolę grubiej ) , tarki nie myć , od razu na niej zjechać jabłko i wrzucić do miski
– jabłko umyć i zetrzeć na tarce i dodac do miski
– do warzyw dodać posiekaną pietruszkę , lub koperek
– lekko posolić , popieprzyć
– polać oliwą
– dodać chrzan  i wymieszać
– spróbować , jak jest dobra , to
– dodać pomidorki koktailowe i delikatnie zamieszać

Uwagi :
– pomidorki dodaję  do w zasadzie już gotowej sałatki  , żeby nie popękały przy mieszaniu i nie zrobiła się chlapa w misce 🙂
– sam nie wiem , czy wolę dodawać pietruszkę naciową , czy koperek do surówek , jedno i drugie mi bardzo smakuje , koperek daje taką świeżość surówką , za to pietruszka ładnie się komponuje i nie wybija smakiem

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*