Żubrgruszka

Asia kupiła śmieszne gruszki, takie czerwone . Miały iść na sorbet . Twarde to było jak pietruszka , mało soku miały i mało słodkie były . Średnia opcja na pyszny soczysty sorbet . W pierwszej chwili
, nie myśląc wiele , wrzuciłem je na patelnię na masło klarowane , potem to już samo poszło i mleko kokosowe i laska wanilii i laska cynamonu i trochę miodu i …. Miałem w planie dać trawę cytrynową , ale spojrzałem na słoik w którym trzymam suszoną trawę żubrową . Raz kozie śmierć, co wyjdzie , to wyjdzie … Wyszło po prostu zajebiście 😀 połączenie słodko-kwaśnego smaku z aromatem waniliowo cynamonowym z wyraźnym smakiem żubrówki , sam się zdziwiłem jak to spróbowałem :p Tym bardziej , że robiłem to przed snem , po prostu , ot tak, w 15 min deser dla 5 osób . Dłużej robiłem sorbet , bo trzeba było z pół godziny poczekać , aż truskawki trochę puszczą :p

Potrzeba na 4 porcje :
– 4 twarde gruszki
– 2 trawy żubrowe ( suszone , lub świeże )
– laska cynamonu
– 1/3 laski wanilii ( albo ze 4 kropelki olejku waniliowego )
– 2 goździki
– szklanka mleka kokosowego
– 2 łyżki masła klarowanego
– łyżka miodu ( jak gruszki są słodkie to nie trzeba )
– 1/2 cytryny

Sorbet truskawkowy :
– 0.2 kg truskawek ( mogą być mrożone, jeśli macie świeże to je zamroźcie  )

Wykonanie :
– wyciskamy sok z cytryny i przelewamy przez sitko , żeby pestek nie było 🙂
– laskę waniliową przekroić wzdłuż  na pół
– gruszki obrać , przekroić na pół , wydłubać pestki i ogonek
– bierzemy rondelek lub głęboką patelnię i kładziemy na kuchence
– gdy będzie gorące to wrzucamy gruszki , płaską stroną na dnie
– dodajemy masło do rondla
– smażymy około 4 minut i obracamy na drugą stronę
– znowu smażymy 4 minuty
– dolewamy mleko kokosowe
– dodajemy laskę cynamonu , wanilię , goździki , miód
– dodajemy sok z cytryny i dwie trawy żubrowe
– przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 10 minut
– sprawdzamy np. patyczkiem/wykałaczką , czy gruszki są miękkie , jeśli jeszcze lekko twarde , to jeszcze z 5 minut niech się gotują
– każdemu nakładamy na talerz po 2 połówki gruszki i polewamy łyżką wytworzonego sosu
– ja dodałem jeszcze sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy :
– truskawki wyjąć z zamrażarki z 40 minut wcześniej , wziąć nóż i sprawdzić , czy da się przekroić , jeśli nożem nie możecie , to blender też będzie się męczył i może się spalić
– zmiksować truskawki blenderem i kulkownicą , lub łyżką nakładać każdemu porcję na talerz

2 komentarze

  1. Pyszna propozycja, tylko skąd wziąć trawę żubrową?

  2. Ja mam na ogródku dostałem sadzonkę i sobie rośnie między dyniami 🙂 . Sklepów jest Full co sprzedają trawę żubrową. Wpisz w Google i wybierz sklep i odpowiadającą Ci cenę . Od kilku złotych można trawę kupić.
    Pozdrawiam
    Paweł

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*