Sos i sa艂atka ” CEZAR “

Cze艣膰 dzieciaki ! 馃榾
Dzisiaj papa Pablo poka偶e Wam fajne papu ;]
Bardzo lubi艂em kiedy艣
sa艂atk臋 “Cezar” , jest kilka wariant贸w tej sa艂atki . Moja ulubiona mia艂a  w sk艂adzie :
– sa艂at臋 rzymsk膮
– pier艣 z kurczaka
– pomidorki koktailowe
– grzaneczki z chlebka
– parmezan
– sos : majonez,艣mietana 30% , anchois , czosnek, cytryna, parmezan ,s贸l ,pieprz
Po dw贸ch latach na paleo , umar艂 bym jakbym tak膮  zjad艂 … ale w pracy co chwila kto艣 to zamawia (bo smak jest zajebiaszczy ) i tak robi臋 i robi臋 i te偶 bym tak膮 zjad艂 ..
No ale jak zast膮pi膰 majonez i 艣mietan臋 ? a czym zamieni膰 parmezan ? podrobi膰 grzanki pszenne te偶 ci臋偶ko.
Ale jak to si臋 m贸wi : ” jak jest ochota , to i pies kota  wy艂omota “
Sa艂ata mo偶e by膰 , dodamy troch臋 mojej z dzia艂ki , pomidory zwyk艂e , ale od s膮siadki , zamiast kurczaka pol臋dwiczka wieprzowa , zamiast grzanek zimne z lod贸wki skwarki od smalcu , zamiast parmezanu m膮ka kokosowa , zamiast 艣mietany mleko kokosowe .
Efekt ? taka sa艂atka jest  LEPSZA ! Oczywi艣cie nie by艂bym sob膮 , jakbym tego jeszcze bardziej nie zmodyfikowa艂 i doda艂 czego艣 jeszcze 馃檪
Jak to zrobi膰 ? jak zwykle – szybko  :p

Sa艂atka na 2 porcje  :
– p贸艂 miski sa艂aty ( da艂em p贸艂 na p贸艂 rzymsk膮 i strz臋piast膮 )
– 2 pomidory zwyk艂e , albo z 10 koktailowych
– 1 ma艂a cebula
– 2 og贸rki gruntowe
– 1 bia艂a rzodkiew
– gar艣膰 zimnych skwarek od smalcu ( nie musz膮 by膰 , ale fajnie chrupi膮 przy jedzeniu 馃檪 ) 
– 1 pol臋dwiczka wieprzowa
– s贸l ,pieprz
– 1 艂y偶ka t艂uszczu ( smalec , albo mas艂o klarowane ) 

Wykonanie :
– pol臋dwiczk臋 po艂o偶y膰 na talerzu , posoli膰 , popieprzy膰 , nich sobie kilka minut pole偶y
– sa艂at臋 podrze膰 palcami na ma艂e kawa艂ki  i wrzuci膰 do miski
– pomidory pokroi膰 w cz膮stki ( jak kto艣 daje koktailowe to na po艂贸wki )  i doda膰 po艂o偶y膰 na sa艂acie
– og贸rek obra膰 i pokroi膰 w plasterki i doda膰 do miski
– rzodkiewk臋 obra膰 i pokroi膰 w plasterki i doda膰 do miski
– cebul臋 obra膰 i pokroi膰 w plasterki  i doda膰 do miski
– bierzemy patelni臋 ( tak膮 , na kt贸rej zmie艣ci si臋 pol臋dwiczka 馃檪 )
– rozgrzewamy na kuchence
– na gor膮c膮 such膮 patelni臋 k艂adziemy mi臋so
– dodajemy 艂y偶k臋 t艂uszczu
– sma偶ymy po 3-4 minuty z ka偶dej strony  na 艣rednim ogniu
– po obsma偶eniu ca艂o艣ci  ustawiamy ma艂y p艂omie艅 , wlewamy p贸艂 szklanki wody z kranu , przykrywamy pokrywk膮 i jakie艣 10 min czekamy
– wyjmujemy mi臋so na desk臋 , odkrawamy kawa艂ek i patrzymy czy stopie艅 wysma偶enia jest dla nas odpowiedni , jak za surowe , to z powrotem na patelni臋 i  jeszcze z 5 minut pod przykryciem na ma艂ym ogniu trzyma膰
– mi臋so kroimy w plastry i gor膮ce  uk艂adamy na sa艂acie ( mo偶na od razu na  talerzu  , a sa艂at臋 obok , ale chodzi o to 偶eby ciekn膮cy sok z mi臋sa miesza艂 si臋 z sa艂at膮 w misce )
– pola膰 wszystko sosem  

Jak zrobi膰 sos ?

Sos ” Cezar “
– szklanka mleka kokosowego
– 1 cytryna
– puszka anchois ( kupi艂em puszk臋 w Biedronce ,sardynki w oliwie z oliwek 120 g za kilka z艂ociszy )
– 3-4 艂y偶ki m膮ki kokosowej
– 2 obrane z膮bki czosnku ( Asia lubi czosnek to da艂em 3 )
– s贸l ,pieprz
– blender r臋czny

Wykonanie :
– bierzemy litrowy kubek/wiaderko/pojemnik
– otwieramy puszk臋 i ryby razem z oliw膮  przek艂adamy do uszykowanego naczynia
– dolewamy mleko kokosowe
– wyciskamy sok z cytryny ( cytryn臋 przeci膮膰 na p贸艂 i 艣ciska膰 :p , najlepiej przez sitko , 偶eby pestki nie wpad艂y do sosu )
– dorzucamy czosnek
– dajemy szczypt臋 soli i pieprzu
– miksujemy blenderem  jakie艣 1-2 minuty
– ca艂y czas miksuj膮c dodajemy 1 艂y偶k臋 m膮ki kokosowej
– nat臋pnie  dodajemy kolejn膮 艂y偶k臋 m膮ki kokosowej
– patrzymy jaka jest konsystencja , ma by膰 taka , jak  rzadszy jogurt
– jak jest wodniste , to miksuj膮c jeszcze dodajemy m膮ki kokosowej
– pr贸bujemy , dodajemy pieprzu ( z sol膮 trzeba uwa偶a膰 , ryby s膮 solone )
– polewamy sosem sa艂atk臋

Pol臋dwiczka lekko r贸偶owa w 艣rodku , chcia艂em  nawet mniej wysma偶on膮 , ale si臋 zagapi艂em :] , ale i tak by艂a fajna ,  pe艂na soku i mi臋kka

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*