Kokosowe pulpety w sosie leśnym z makaronem z cukinii

No dobra ,jak się trochę poszuka , to się świeże kurki nawet w Poznaniu znajdzie :p Bardzo się łudzę tym , że pod koniec sierpnia zacznie padać deszcz i grzybnie w lesie się poruszą . W zeszłym roku naprawdę sporo grzybów zebrałem , w zasadzie ” przy domu ” . Widok z okna mamy na Puszczę Zielonkę , wystarczy przejść przez parking i można zacząć zbierać grzyby w lesie :]
Dlatego też postanowiłem trochę zaszaleć i zużyć zeszłoroczne zapasy . W zamrażarce miałem jeszcze garść kozaków , w słoiku mieszankę różnych suszonych grzybów , no i 0.2kg świeżych kurek . W sumie to nie mogłem się zdecydować , czy chce z tego zrobić zupę , sos , czy cokolwiek innego :p Ostatecznie zrobiłem sos , żeby utopić w nim kokosowe pulpety . A , że Asieńka miała ochotę na jakiś makaron z warzyw , to sos tym bardziej się przydał 🙂

Potrzeba na 4-5 porcji  :
SOS LEŚNY :
– 0.2 kg świeżych kurek
– garść mrożonych grzybów ( dałem kozaki , które zebrałem w zeszłym roku )
– garść suszonych grzybów ( dałem mix grzybów zebranych jesienią )
– 2 cebule wielkości piłeczki tenisowej
– 4 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 0.5 litra rosołu ( przepis TUTAJ )
– gałązka rozmarynu lub pół płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu
– 1 czubata łyżka smalcu
– 1 czubata łyżka masła klarowanego

KOKOSOWE PULPECIKI :

– 0.5 kg surowej szynki
– 1 marchewka – około 80 gram
– 1 pietruszka – około 60 gram
– pęczek szczypiorku
– 1/2 szklanki mąki kokosowej – około 50 gram ( przepis TU
– 4 ząbki czosnku 
– sól , pieprz
– maszynka do mielenia mięsa

MAKARON Z WARZYW  –  Użyłem spiromatu ( co to jest pisałem TUTAJ )  i zrobiłem makaron z zielonej i żółtej cukinii

WYKONANIE  :
– dzień wcześniej ( np. wieczorem ) musimy zalać grzyby zimną wodą . Ja daję tak z pół litra wody na garść suszonych grzybów. Grzyby wrzucam do słoika i zalewam po prostu tą wodą 🙂

ROBIMY PULPETY :
– marchewkę  i pietruszkę obrać
– mięso pokroić w mniejsze kawałki
– czosnek obrać
– pod maszynkę podłożyć miskę / naczynie 
– mielimy szynkę
– potem mielimy czosnek
– a na koniec marchewkę i pietruszkę
– szczypiorek kroimy nożem jak kto drobno umie , dorzucić do miski
– dodać mąkę kokosową
– dodać trochę soli i pieprzu i rozmarynu
– dobrze wymieszać rękami przez minimum minutę
– spróbować , jak mało słone lub pieprzne , to doprawić
– formujemy kulki wielkości piłeczki ping pongowej
– jak ktoś ma urządzenie do gotowania na parze , lub ganki i sita do tego celu , to wrzucamy kuleczki na parę i gotujemy 15 minut
– ostrożnie wyciągamy pulpeciki i odkładamy do jakiejś miski

ROBIMY SOS LEŚNY :
– mrożone grzyby wyjmujemy tak z godzinę wcześniej z zamrażarki , wkładamy do miseczki , żeby nie ciekły po stole , jak się zrobią miękkie ( nie muszą się całkiem rozmrozić ) , kroimy w mniejsze kawałki
-cebulę i czosnek obrać i pokroić jak kto umie/chce  ( ja lubię większe kawałki w sosie )
– kurki wkładamy do miski  , zalewamy zimną wodą , płuczemy z ziemi i igliwia  , wyciągamy na sitko , żeby odciekły z wody
– suszone grzyby wyjmujemy z wody (  TEJ  WODY NIE WYLEWAĆ ! ) i kładziemy na sitku ( można razem z kurkami )
– kurki i suszone grzyby kroimy w paski , lub w ćwiartki ( chyba , że są małe i drobne, to wtedy zostawiamy takie jakie są )
– bierzemy rondel/garnek/ patelnię z wysokim rantem  i rozgrzewamy na kuchence
– do gorącego garnka wrzucamy pokrojone grzyby ( kurki , suszone i mrożone )
– po jakiś 2 minutach , jak nadmiar wody odparuje dodajemy smalec
– smażymy jakieś 5 minut co jakiś czas mieszając
– dodajemy masło klarowane
– zasmażamy z 5 minut
– wlewamy rosół i wodę, która została po suszonych grzybach
– dodajemy sól, pieprz , rozmaryn
– gotujemy na średnim ogniu przez 25 min
– próbujemy , ewentualnie doprawiamy do smaku

JAK TO JEMY Z ASIĄ ?
– biorę dwie nabierki  sosu do osobnego naczynia
– dorzucam 8 pulpecików
–  przykrywam pokrywką i zagotowuje ( około 5 min )
– do gorącego sosu dorzucam 2 garści makaronu z warzyw
– mieszam , przykrywam na minutę
– nakładam na talerze

Uwagi :
– jak ktoś nie ma jak , albo mu się nie chce gotować na parze , to można kuleczki mięsne upiec . Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni  włożyć blaszkę z kuleczkami i piec 20 minut

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*