Schab w sosie lawendowym z warzywami

Tak sobie ostatnio siedziałem na balkonie i patrzyłem na moje
ziółka . Za kilka dni będę je musiał usunąć z balkonu ( spółdzielnia robi remont balkonów ) . Pierwotnie miały iść na działkę, ale tyle już tam rzeczy w tym roku posiałem / posadziłem , że już nie mam miejsca , żeby coś jeszcze dokładać . Pościnam więc ziółka i posusze . Póki jednak jeszcze są świeże , to jeszcze się nimi pobawię 🙂 > Tym razem użyłem lawendę , dopiero zaczyna kwitnąć i raczej już nie zdąży w pełni rozwinąć swoich kwiatków , czego trochę mi szkoda . Danie jest bardzo proste ,  usmażone mięso, warzywa  , podlane mlekiem kokosowym, dodane przyprawy i lawenda i podduszone razem .

Przepis na 2 porcje :
– 2 plastry schabu ( jak ktoś głodny mocno to 2 na osobę :p )
– 1 kalarepa
– 3 łodygi selera naciowego
– 1 marchewka
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– szklanka mleka kokosowego ( przepis  na mleko i mąkę kokosową TUTAJ  )
– 1-2 łyżki mąki kokosowej
– sól , pieprz
– 8-10 listków lawendy
– 2 łyżki tłuszczu ( smalcu, masła klarowanego , albo oleju kokosowego )

Wykonanie :
– kalarepę obrać ze skórki i pokroić w plastry
– cebulę i czosnek obrać i pokroić jak kto umie
– seler naciowy umyć , żeby nie było piasku i pokroić w poprzek w  paseczki grubości około 1cm
– marchew obrać i pokroić w paski lub krążki
– schab lekko rozbić z każdej strony  tłuczkiem  lub siekaczem do mięsa
– bierzemy patelnię , rozgrzewamy na kuchence
– dajemy łyżkę tłuszczu
– wrzucamy plastry schabu
– smażymy z każdej strony po 2-3 minuty
– przekładamy mięso na jakiś talerz
– dodajemy łyżkę tłuszczu na tą samą patelnię na której smażyliśmy przed  chwilą mięso
– wrzucamy warzywa
– smażymy ze 2-3 minuty
– dodajemy sól , pieprz, lawendę
– mieszamy
– smażymy jeszcze z 2 minuty
– wlewamy mleko kokosowe
– dokładamy podsmażony schab  na patelnię na warzywa
– przykrywamy pokrywką
– dusimy z 10 minut
– ustawiamy minimalny płomień pod patelnią
– układamy na talerzu mięso i warzywa
– dodajemy łyżkę mąki kokosowej do sosu
– mieszamy
– czekamy z pół minuty
– jak jest za rzadkie , to dajemy jeszcze trochę mąki kokosowej
– polewamy sosem mięso z warzywami

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*