Makaron z “Bolkiem ” . Jedno z najulubieńszych dań Asi z poprzedniej diety ( a raczej jej
braku :p ). Dziewczyna zawsze lubiła makarony i wszelkie kluchy i wiem , że trochę za tym tęskni . Dlatego też kupiłem spiromat , żeby robić dla niej makarony z warzyw . Wiadomo , to , że coś wygląda jak makaron , nie oznacza że smakuje jak makaron :p . Jednak najważniejszy we wszystkich wariacjach z makaronem jest sos , bo jak on będzie kiepski , to i makaron będzie słabo smakował . Z tą ideą robię dla Asi makarony warzywne , podstawa do dobry , kozacki sos 🙂 . Tym razem makaron z kalarepy kręciła Asia 🙂 Do pełni szczęścia jeszcze lekko zmarynowane buraczki z kwiatkami kolendry . A w około makaronu kwiatki tymianku cytrynowego :]
Makaron zrobiła Asia z kalarepy spiromatem . Co to spiromat TUTAJ
Buraczki lekko zmarynowane przepis TUTAJ
Sosik boloński :
Potrzeba na 4-5 porcji :
– 0.5 kg mięsa mielonego ( mielę sam łopatkę , karkówkę , lub szynkę )
– 0,2 kg wędzonego boczku ( zmieliłem razem z mięsem )
– 4 cebule
– 1/2 główki czosnku
– 0.2 kg koncentratu pomidorowego
– 3 liście laurowe
– 8 kulek ziela angielskiego
– sól, pieprz
– łyżeczka tymianku
– łyżeczka oregano
– łyżeczka bazylii
– kilka łyżek tłuszczu – masła klarowanego , albo dowolnego smalcu
Wykonanie :
– cebule i czosnek obrać , pokroić , tak jak kto umie
– bierzemy dużą patelnie
– kładziemy na nią łyżkę tłuszczu
– rozgrzewamy
– wrzucamy mięso mielone – jak jest za mała patelnia to wrzuć połowę mięsa
– smażymy z 2 minuty
– mieszamy
– smażymy jeszcze z dwie minuty
– w tym czasie bierzemy garnek ,tak z 4 litrowy
– wlewamy do niego litr wody
– dodajemy liścia laurowego i ziela angielskiego i płaską łyżkę soli i ze dwie szczypty pieprzu
– dodajemy do wody też oregano, bazylię i tymianek
– ustawiamy na kuchence i podłączamy średni gaz
– jeśli na patelni z mięsem pojawia się dużo wody/płynu to ostrożnie zlać nadmiar do garnka
– smażyć dalej , jeszcze z 5 minut
– przerzucić przesmażone mięso do garnka
– jeśli zostało jeszcze surowe mięso to przesmażyć tak samo
– na tą patelnie dajemy znowu łyżkę tłuszczu
– rozgrzewamy i wrzucamy cebulę z czosnkiem
– smażymy z 5 minut – po drodze zamieszać ze dwa razy
– przerzucamy przesmażoną cebulę z czosnkiem do garnka z mięsem
– na tej gorącej jeszcze patelni położyć koncentrat pomidorowy
– smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty
– dodać koncentrat do garnka
– gotować 20 minut
– spróbować i doprawić jak kto lubi
Uwagi :
– w garnku trzeba co jakiś czas zamieszać ! :p
– na każdym etapie patrzeć ile jest wody/płynu w garnku , jak jest mało , to dolewać , bo się wam przypali . Wody ma być tyle żeby poziom był zakryty , a nie żeby była zupa 🙂