Domowe wędzonki Pafcia po podsuszeniu

Moje surowe wędzonki są już gotowe 🙂 W poniedziałek wędzone , dziś część już
pokrojona i jedzona. Przez kilka dni moja Asieńka chodziła wokoło tego mięsa jak kot wokoło klatki  z ptaszkiem , ale dziś wreszcie może zaspokoić swój apetyt :). Tak jak pisałem parę dni temu , starałem się wędzić w temp. 40-60 stopni , przez kilka godzin . Efekt jest tki, że mięso jest bardzo soczyste , ale po 5 dniach suszenia nie jest mokre . Przez to , że użyłem siekacza do mięsa , nic się nie ciągnie przy jedzeniu , jest bardzo kruche i delikatne . Jedynym minusem jest , że się ciężko kroi na krajalnicy w cienkie paski . No ale to w niczym nie przeszkadza , bo smak jest nieziemski 🙂

                Wędzona surowa szynka

       wędzony surowy boczek

    Wędzona surowa karkówka

    wędzony surowy schab

                                            ŚNIADANIE :]

5 komentarzy

  1. Wow! Ależ królewskie śniadanie 🙂

    pozdrawiam 🙂

  2. Powiem szczerze, naprawdę imponująco wyglądają te wędzonki :). W szczególności szynka i boczek. Jestem pewien, że prezentują się równie świetnie smakowo!

  3. przez 20 lat pracy na kuchni jeszcze nie widziałem takiego towaru, jaki sam zrobiłem 🙂
    Ale i cena tego wychodzi kosmiczna, bo za sam surowiec za kg gotowego wyrobu około 30zł do tego dochodzi czas peklowania, cały dzień wędzenia (uszykowanie drewna/rąbanie itd.) kilka dni suszenia. Żeby to sprzedawać to ponad stówkę za kilo musiałbym brać :p

  4. Anonimowy

    Nurtuje mnie pytanie czy surowy wędzony boczek (taki ze sklepu) można bezpiecznie jeść bez obróbki termicznej? Właśnie kupiłam taki dość "mokry" kawałek i nie wiem czy mogę go jeść na surowo. A co z metką cebulową (też ze sklepu)? Czytałam, że surowej wieprzowiny nie powinno się jeść ze względu na ryzyko zarażenia się włośniem oraz ryzyko występowania bakterii. Nie wiem, co o tym myśleć w kontekście boczku i metki. Bezpieczne, czy nie? Pozdrawiam. Jola

  5. surowa jest też np. kiełbasa surowa polska
    wszystkie rzeczy ze sklepu są kontrolowane przez weterynarza, sanepid itd. można je jeść.
    Inna sprawa, czy warto jeść wszystkie, bo producenci oszukują na wędlinach i dodają dużo syfu, żeby była większa waga a co za tym idzie większy zysk dla nich.
    Ja kupuje mięso od gospodarza, które przebada lekarz i z takiego robię swoje wyroby

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*