Szparagi z jajkami sadzonymi na smalcu ze skwarkami

Sezon szparagowy w pe艂ni 馃檪 Jestem wielkim fanem szparag贸w, ba! jestem w nich
zakochany . Kupuje je teraz codziennie i na obiad wcinam 馃檪 Szparagi mamy zielone i bia艂e, lubi臋 jedne i drugie  .Gdyby kto艣 mi jednak kaza艂 wybra膰 , to   powiem zupe艂nie szczerze , 偶e wol臋 bia艂e szparagi . Podstawowa sprawa w przygotowaniu szparag , to  DOK艁ADNE  obranie 艂yka , czyli sk贸ry . Obieram od n贸偶ki , do g艂贸wki, struga , przy strudze , 偶eby ani jedna nitka mi nie zosta艂a . Nic tak nie psuje przyjemno艣ci jedzenia szparag贸w , jak 艂yko mi臋dzy z臋bami , a偶 si臋 je艣膰 odechciewa . Dlatego te偶 szparagi maj膮 tyle samo zwolennik贸w ,co przeciwnik贸w . Samo przyrz膮dzanie jest proste , mo偶na je gotowa膰  , zapieka膰 , sma偶y膰 , robi膰 zupy , najwi臋kszy problem to w艂a艣nie to , 偶eby bardzo dok艂adnie obra膰 no偶ykiem ze sk贸ry . Dlatego te偶 lepiej wybiera膰 szparagi grubo艣ci palca , 艂atwiej si臋 je obiera , jak kto艣 nie ma wprawy 馃檪 . Wczoraj jad艂em chyba najbardziej popularn膮  wersj臋 , czyli szparagi z jajkiem sadzonym . Jajka sadzone k艂ad臋 na szparagach i widelcem przek艂uwam 偶贸艂tka , 偶eby pola艂y mi si臋  jako naturalny sosik po szparagach 馃檪

Potrzeba na jedn膮 porcj臋
– p臋czek szparag贸w
– 1/4 cytryny
– 3 jajka
– 艂y偶ka t艂uszczu ( mas艂o klarowane , lub smalec )
– s贸l , pieprz

Wykonanie :
– szparagi obra膰 z 艂yka
– je艣li macie garnek do gotowanie na parze lub parowar , to go u偶yjcie , do wody wsypcie troch臋 soli i wyci艣nijcie sok z cytryny
– je艣li chcecie je gotowa膰 w wodzie , to najlepsza b臋dzie brytfanna , troch臋 wody na dno , tylko 偶eby szparagi zakry艂o , troch臋 soli i cytryny
– szparagi wk艂adam do wrz膮tku i gotuj臋 7-8 minut
– bior臋 patelni臋 i such膮 rozgrzewam
– na gor膮c膮 patelni臋 k艂ad臋 szparagi
– po jaki艣 30 sekundach daj臋 t艂uszcz
– podsma偶am oko艂o 5 minut
– przek艂adam szparagi na talerz
– na tej samej patelni , po szparagach sma偶臋 jajka  ( powinien zosta膰 na niej jeszcze t艂uszcz , je艣li przelali艣cie go na talerz razem ze szparagami  , to troch臋 dodajcie na patelnie )
 – jak zrobi膰 , 偶eby r贸wno si臋 usma偶y艂y ? wybij je po kolei do jakiej艣 miski
– rozgrzej patelni臋 z t艂uszczem
– wylej jajka na patelnie
– posoli膰 troch臋 i popieprzy膰
– ja je sma偶臋 na 艣rednim ogniu jakie艣 2 -3 minuty , 偶eby tylko bia艂ko si臋 lekko 艣ci臋艂o , bo lubi臋 lej膮ce 偶贸艂tka , jak lubisz bardziej 艣ci臋te, to potrzymaj na patelni d艂u偶ej , albo nawet przykryj pokrywk膮 , jakie艣 5 minut i b臋d膮 dobre
– jajka 艂opatk膮 silikonow膮/drewnian膮/metalow膮/ plastikow膮  przek艂adam na talerz na szparagi

Uwagi :
– szparagi dlatego k艂ad臋 na such膮 gor膮c膮 patelni臋, 偶eby troch臋 woda z nich odparowa艂a i na patelni nie zrobi艂 mi si臋 “sylwester ” po kontakcie wody z gor膮cym t艂uszczem
– cytryna nie jest konieczna , ja czasem daj臋 , czasem nie  , zale偶y jaki mam kaprys :p w tym przypadku mia艂em ochot臋 馃檪
– w tym konkretnym przypadku u偶y艂em smalcu ze skwarkami –  PYSZNE  jad艂o wysz艂o !

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*