Tak sobie ostatnio ukroiłem porządny kawałek karkówki ( taki z 250g ) . Miałem zamiar potraktować
mięso siekaczem i zgrillować . Ale wymyśliłem coś lepszego :p Ponieważ miałem dużo porów pod ręką , to stwierdziłem , że je przesmażę lekko na smalcu i podduszę na masełku i użyję to jako farsz do karkówki . Początkowo myślałem , żeby zrobić takie mini zraziki , ale stwierdziłem , że duża roladka to mniej czasu mi zajmie i mniej bawienia się . Na sosie mi nie zależało , chciałem mieć soczyste mięso . Zamiast foli aluminiowej użyłem papieru do pieczenia . Nawet , nawet się dobrze sprawdził . Jako jarzynkę , jak zwykle w maju dałem szparagi, do tego dorzuciłem dwie łodygi selra naciowego i dałem dwa plastry fenkuła – czyli kopru włoskiego
Potrzeba na dwie porcje :
– gruby plaster/kawałek karkówki – tak z 250-300 gram
– łyżka musztardy sarepskiej
– 1/3 pora
– 1 fenkuł/koper włoski ( tanie to jest , ze 2 złote kosztuje , w warzywniakach mają )
– 4 łodygi selera naciowego
– pęczek szparagów
– kilka łyżek smalcu lub masła klarowanego
– sól , pieprz
– papier do pieczenia
Wykonanie :
– włączamy piekarnik na 160 stopni
– por przecinamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą , żeby nie było piasku
– por kroimy jak kto umie w paseczki
– na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
– wrzucamy pokrojony por i na średnim ogniu smażymy 3 minuty , dorzucamy łyżkę masła, odrobinę soli i pieprzu , ustawiamy mały płomień , przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut
– karkówkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa . Najlepiej położyć mięso na desce , przykryć folią spożywczą/workiem/reklamówką etc. i tłuc równo na jeden wielki placek . Folię daję po to , żeby mięso nie przyklejało się do tłuczka i równomiernie się rozbiło
– rozbite mięso posypujemy lekko solą i pieprzem
– smarujemy równo , cienko musztardą
– nakładamy por i rozsmarowujemy po płacie mięsa
– zwijamy całość w roladkę
– kładziemy na papierze do pieczenia i zawijamy
– wkładamy na blaszkę i do piekarnika na 30 minut
W tym czasie
– szparagi przygotowujemy tak jak TU i TU
– fenkuł kroimy na 4 plastry ( można też pokroić w kawałki , jak kto lubi/chce , ja pokroiłem w plastry , bo ładnie wygląda na talerzu )
– łodygi selera kroimy na 3 części
– rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
– wrzucamy warzywa
– lekko solimy i pieprzymy
– podsmażamy ze 3 minuty
– przykrywamy pokrywką
– dusimy z 5 minut
– wyłączamy gaz i podnosimy pokrywkę
– wyjmujemy roladkę
– odwijamy z papieru
– kroimy w plastry
– układamy mięso z warzywami na talerzu
Uwagi :
– roladkę spokojnie można zjeść na drugi dzień , ja ją po prostu pokrojoną położyłem na patelni z warzywami kiedy je dusiłem przez te ostatnie 5 minut
– w zasadzie , to nawet tą roladkę można zjeść na zimno , pokroić i położyć np. na sałacie z warzywami i polać winaigrettem
r
Rozbity tłuczkiem kawałek karkówki
Duszony por rozsmarowany po mięsie “pomalowanym” musztardą
Zawijam od góry , ten kawałek z przodu rozbijam jak najcieniej , żeby się ładnie dało zwinąć
Mięso zwinięte , położone na papierze do pieczenia i gotowe do zawijania
Paczka dla DHL przygotowana i wysłana do piekarnika :p
Po upieczeniu i rozwinięciu wygląda tak
A przy krojeniu tak 🙂