Polędwiczka wieprzowa w mleku kokosowym z buraczkami pieczonymi

Jedni mówią , że polędwiczka wieprzowa , to
najlepsza część z wieprza , inni , że najlepsza golonka , jeszcze inni , że schab jest najlepszym elementem kulinarnym . A ja tam uważam , że ze świni to najlepszy jest czarny salceson :p No , ale nie o tym będzie dzisiejszy wpis :p  . Polędwiczka wieprzowa jest delikatnym mięśniem , nie wymaga długiej  obróbki termicznej . W związku  z tym jest surowcem , który szybko się przyrządza . Obiad był więc szybki i z wykorzystaniem, ulubionych przez Asię  , buraczków pieczonych , do pełni szczęścia pozostało tylko mleko kokosowe 🙂 Buraczki dobrze komponują się z cytryną  , ale z powodu nietolerancji na cytrusy , użyłem tymianku cytrynowego

Potrzeba na dwie porcje :
– 1 polędwiczka wieprzowa
– 1 średnia cebula
– 5 buraków pieczonych wielkości piłeczki tenisowej ( z TEGO przepisu )
– 1/2 szklanki mleka kokosowego
– 1 łyżka mąki kokosowej ( z TEGO przepisu )
– sól , pieprz
– 1/2 cytryny
– 1-2 łyżki tłuszczu ( smalec/masło klarowane )

Wykonanie :
– cebulę obieramy i kroimy jak kto umie
– buraki obieramy i kroimy w plastry ( ja wolę takie grubsze z pół centymetrowe )
– polędwiczkę pokroić w plastry około 1.5 cm grubości
– rozbić mięso dość lekko tłuczkiem do mięsa ( kilka razy niezbyt mocno uderzyć w każdy kawałek )
– posolić, popieprzyć każdy kawałek 
– bierzemy patelnie , kładziemy łyżkę tłuszczu
– na rozgrzany tłuszcz ostrożnie układamy plastry mięsa
– smażymy po dwie minuty z każdej strony
– przesmażone mięso odkładamy do jakiejś miseczki
– na tą samą patelnię dajemy łyżkę tłuszczu i dorzucamy cebulę
– smażymy z 3 minuty
– dorzucamy buraczki
– lekko solimy , pieprzymy i wyciskamy sok z cytryny
– wlewamy mleko kokosowe
– gotujemy
– jak się zacznie gotować to dorzucamy przesmażone z miseczki mięso
– przykrywamy pokrywką na 3-4 minuty
– podnosimy pokrywkę
– mięso kładziemy na talerze
– do buraczków z cebulą dodajemy mąkę kokosową
– mieszamy
– nakładamy obok mięsa

Uwagi :
– ja nie rozbijam  mięsa  tłuczkiem , tylko rozduszam dłonią na placek 🙂
– tymianek cytrynowy jest opcjonalny , jak ktoś ma , to dodaje  , pięknie pachnie to zioło 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*