Buraczki lekko zamarynowane

Dzi艣 troch臋 o jednym z naszych przysmak贸w , czyli o
buraczkach 馃檪 . Buraki  w ca艂o艣ci albo piek臋 w piekarniku , albo gotuj臋 ( najlepiej na parze ) . Wybieram zawsze buraczki mniejsze , takie wielko艣ci miedzy pi艂eczk膮 pingpongow膮 a pi艂eczk膮 tenisow膮 . Moimi ulubionymi burakami , je艣li akurat uda mi si臋 je kupi膰 ,  s膮 buraczki d艂ugie/pod艂u偶ne , a nie okr膮g艂e, s膮 smaczniejsze .Z burak贸w mo偶na zrobi膰 mn贸stwo rzeczy , doda膰 je do wielu sa艂atek , albo dorzuci膰 do dania obiadowego . U mnie w kuchni buraczki ugotowane lub upieczone w sk贸rkach le偶膮 w lod贸wce , wytrzymuj膮 tak oko艂o tygodnia ( bo od razu kilka kilo szykuje ) . Po prostu na bie偶膮co obieram sobie kilka burak贸w jak chc臋 do czego艣 u偶y膰 . Do sa艂atek z kolei cz臋sto szykuj臋 buraczki lekko zamarynowane. Szykuj臋 sobie dzie艅 wcze艣niej misk臋 takich buraczk贸w i z nich sk艂adam r贸偶nego rodzaju sa艂atki 馃檪

Potrzeba :
–  kilka ( 6-8 ) upieczonych/ugotowanych buraki ( przepis TU )
– p贸艂 butelki octu jab艂kowego
– p贸艂 butelki oliwy z oliwek
– s贸l himalajska (od biedy mo偶e by膰 zwyk艂a , tylko po co si臋 tru膰 zwyk艂膮 , ju偶 lepiej kamienn膮 niejodowan膮)
– pieprz zio艂owy

Wykonanie :
– buraki obieramy ze sk贸ry
– kroimy w plasterki , grubo艣膰 dowolna , ja nie kroj臋 cienko , bo lubi臋 czu膰 , 偶e gryz臋 buraka 馃檪
– bierzemy misk臋
– na dnie rozk艂adamy jedn膮 warstw臋 burak贸w
– posypujemy sol膮 i pieprzem ( tylko bez szale艅stw :p , na zdj臋ciu wida膰 kryszta艂ki soli , 偶e tak je porozrzuca艂em po warstwie buraczk贸w )
– bierzemy ocet , lejemy na 艂y偶k臋 i kropimy buraczki ( ja bior臋 butelk臋 do r臋ki , kciukiem zas艂aniam gwint , obracam do g贸ry nogami butelk臋 i tak kropi臋 troch臋 buraczki )
– nast臋pnie bierzemy oliw臋 z oliwek  i tak samo kropimy po warstwie buraczk贸w , ale oliwy z oliwek daj臋 tak z dwa razy wi臋cej
– na doprawionej  pierwszej warstwie uk艂adamy drugi rz膮d plastr贸w buraczk贸w i znowu posypujemy sol膮 , pieprzem , kropimy octem i oliw膮
– i tak warstwa za warstw膮
– na koniec owijam misk臋 foli膮 spo偶ywcz膮 i chowam na noc do lod贸wki

Uwagi :
– nie trzeba zu偶ywa膰 ca艂ego octu i oliwy , nie zale偶y mi na tym 偶eby te buraki p艂ywa艂y w zalewie , one maj膮 by膰 tylko r贸wno przelane/pokropione  po ka偶dej warstwie , 偶eby za艂apa艂y smak oliwy i octu 馃檪
– g艂贸wnie na 艣niadanie jemy takie buraczki , podjadam je gdy mam jajecznic臋 , kie艂bas臋 , albo u偶ywam ich jako sk艂adnika do jakiej艣 sa艂atki , albo zamiast sur贸wki do obiadu
– kilka dni tak mo偶e le偶e膰 w lod贸wce , ile wytrzyma to nawet nie wiem , bo my to zjadamy w dwa dni , a czasami od razu jak mamy z Asia ochot臋  馃檪

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*